Kronen stærkere end i flere år: »Lille sandsynlighed for rentenedsættelse«

Kronens kurs over for euroen er på det stærkeste niveau siden 2017, hvilket kan tvinge Nationalbanken til at gribe ind. Eksperter forventer dog ikke en nedsættelse af renten i første omgang.

Nationalbankens direktør, Lars Rohde, kan i årets løb blive tvunget til at intervenere for at sikre kronens kurs over for euroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kronekursen ligger på det stærkeste niveau i mere end tre år. Og det kan ifølge eksperter tvinge Nationalbanken til at intervenere, at sælge kroner og købe udenlandsk valuta, for at sikre kronens kurs over for euroen.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen forventer dog ikke, at en rentenedsættelse bliver aktuel.

»Hvis det bliver nødvendigt, forventer vi, at Nationalbanken vil gå langt med valutaopkøb for at forhindre for stærk en krone, men vi ser lille sandsynlighed for en egentlig rentenedsættelse,« siger cheføkonomen.

Thomas Thygesen, der er cheføkonom og seniorstrateg i finanskoncernen SEB, vil ikke afvise, at en rentenedsættelse kan komme på tale. Han tror dog heller ikke, at det bliver aktuelt i første omgang.

»Det er ikke voldsomt overraskende, at kronen er blevet stærkere, og når presset fortsætter i den retning, vil den logiske reaktion være, at Nationalbanken først intervenerer og derefter måske genovervejer forårets rentestigning,« siger Thomas Thygesen.

Kronen ligger omkring kurs 7,438 over for euroen, hvilket er det stærkeste niveau siden efteråret 2017.

»Vi har en bundsolid økonomi«

I marts solgte Nationalbanken for knap 65 milliarder kroner af valutareserven og satte renten op med 0,15 procentpoint for at styrke kronekursen under den globale finansielle uro som følge af coronakrisen. Nu er stemningen vendt.

»Det skyldes blandt andet, at det er gået godt på aktiemarkedet, som kronen er meget påvirket af på grund af de store danske aktieinvesteringer i udlandet,« siger Las Olsen.

Thomas Thygesen lægger vægt på, at den nuværende situation, hvor Nationalbanken skal modarbejde en styrkelse af kronen, er udtryk for en tilbagevenden til mere normale tider.

»Det her er normalen, når man har en super stærk valuta. Foråret var en afvigelse,« siger seniorstrategen og uddyber:

»Det hele bliver meget teknisk, men pointen er sådan set, at vi har en bundsolid økonomi og voldsomt stærke balancer i forhold til resten af verden.«

Kronen kan blive stærkere i årets første måneder

At kronen endnu ikke er styrket over for euroen i et omfang, som har fået Nationalbanken til at intervenere, skyldes ifølge Las Olsen, at negative renter i centralbanken er slået mere igennem i de faktiske renter i økonomien i Danmark end i euroområdet.

Han forventer dog, at den danske stat vil afvikle de kortfristede lån i udenlandsk valuta, som blev optaget i foråret, og har gjort, at valutareserven lige nu er på samme niveau som før coronakrisen. Og det vil styrke kronen.

Samtidig forventer cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt, at kronen vil blive styrket yderligere i de første måneder af 2021, når en del af den udskudte skat og moms skal betales tilbage til staten. Det skriver Børsen.

Disse to faktorer kan gøre det nødvendigt for Nationalbanken at intervenere, så kronen ikke bliver for stærk i forhold til euroen.