Kristian Jensen: Vi strammer ikke mere end planlagt

"Jeg mener, at finanspolitkken er passende i forhold til den økonomiske situation, vi befinder os i," siger finansminister Kristian Jensen (V) om økonomers opfordring til at stramme politikken. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det stiller store krav til finanspolitikken at undgå, at dansk økonomi kommer i en situation med flaskehalse, men regeringen har styr på det.

Sådan lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V). Udtalelsen kommer på baggrund af, at en række økonomer over for Berlingske Business fremhæver, at den danske økonomi overrasker positivt. Økonomerne mener derfor, at det kræver, at regeringen strammer finanspolitikken mere, end den ellers har planlagt.

Men det afviser Kristian Jensen.

»Jeg mener, at finanspolitikken er passende i forhold til den økonomiske situation, vi befinder os i. Det er klart, at for at undgå, at vi rammer ind i flaskehalse, stiller det krav om, at vi fører en finanspolitik, der passer til konjunkturerne, men det gør vi. Finanspolitkken for næste år bliver ikke så ekspansiv, som den har været,« siger Kristian Jensen, der fremhæver, at det, som for alvor skubber på i forhold til opsvinget, er at øge det offentlige forbrug for meget.

»En jobreform vil derimod være med til at tage presset af arbejdsmarkedet. Der skal vi sørge for, at de, som kan tage et job, også gør det. Og de, som ikke er klar til at tage et job, skal have et kompetenceløft, så de kan løse de opgaver, der er,« siger Kristian Jensen og påpeger, at regeringens forslag til finansloven for næste år vil være tilrettelagt, så underskuddet på den strukturelle saldo bliver mindre til næste år.

Nye reformer på vej

Regeringen fremlægger sandsynligvis forslag til finanslov for næste år samt forslag til ny jobreform tirsdag. Tidligere er det kommet frem, at job­reformen ikke kommer til at indeholde en lettelse af topskatten og heller ikke en forhøjelse af pensionsalderen. Hvad der rent faktisk kommer i finansloven og jobreformen er naturligt nok endnu usikkert.

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, opfordrer regeringen til at konvertere noget af den budgetterede stigning i de offentlige udgifter til lavere skatter.

»Gør man det, har det på kort sigt en negativ aktivitetseffekt. Det skyldes blandt andet, at offentligt forbrug erfaringsmæssigt anvendes med det samme i kommunerne, mens en stor del af skattelettelserne spares op på kort sigt. Desuden øger skattelettelser arbejdsudbuddet, hvilket også tager pres af arbejdsmarkedet,« siger Mads Lundby Hansen, der er enig med regeringen i, at politikerne kan reducere behovet for finanspolitisk stramning ved at beslutte nye arbejdsmarkedsreformer.

»Jo større, de reformer er, desto mindre pres er der på arbejdsmarkedet. Og desto mindre argument er der for finanspolitisk opstramning. Politikerne bliver de kommende år sat over for et valg mellem finanspolitisk stramning eller arbejds­udbudsreformer,« siger Mads Lundby Hansen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og fagbevægelsen mener ikke, at der er brug for flere reformer, som skal få danskerne til at arbejde mere.