Kristian Jensen: Vi giver ikke op – vi holder fast i reformsporet

Regeringen fastholder, at den med ny jobreform vil øge beskæftigelsen med yderligere 55.000-60.000 personer frem mod 2025. Socialdemokratiet afviser reformer, der skal få danskerne til at arbejde mere.

Arkivfoto: Kristian Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods modstand fra Dansk Folke­parti og Socialdemokratiet giver regeringen ikke op.

Med nye reformer vil regeringen have øget beskæftigelsen med yderligere 55.000-60.000 personer frem mod 2025.

Det skal skabe grobund for, at vi kan få en højere vækst og mere velfærd end tidligere beregnet.

Der er de senere år gennemført en del reformer, der skal få arbejds­udbuddet til at stige ganske pænt i de kommende år, men regeringen vil mere end det.

I slutningen af måneden vil regeringen sammen med forslag til finansloven fremlægge en ny job­reform.

»Vi har bestemt ikke givet op, men det er klart, at vi kan se, at der ikke er flertal for lempelse af topskatten og højere pensionsalder, så vi vil gå andre veje. Det er sådan, at regeringen stadig har en målsætning om at øge arbejdsudbuddet med op til 60.000 personer ekstra,« siger finansminister Kristian Jensen (V).

»Jeg mener stadig, at det er realistisk at nå inden 2025. Og det skal nås inden 2025. Det er ikke udtømt med den finanslov, vi lægger frem senere på måneden,« siger Kristian Jensen.

»Vi arbejder på mange tiltag, som kan øge arbejdsudbuddet. En af tingene er hele beskæftigelses­indsatsen. Den er meget tung at administrere. Vi arbejder på en reform, så det kan blive lettere for jobcentrene at få de ledige i beskæftigelse. Vi vil ligeledes i 2018 komme med en SU-reform, der skal øge tilskyndelsen til, at de studerende bliver færdig på normeret tid,« siger Kristian Jensen.

Kommentaren kommer, efter en rundspørge til en række økonomer, som Berlingske Business har lavet, viser, at en stor del af økonomerne ikke mener, at vi kan fastholde det nuværende opsving uden nye reformer.

Regeringen regner med, at med de allerede vedtagne reformer vil væksten i gennemsnit komme op på 1,5 pct. om året frem mod 2025.

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen mener, at væksten med nye reformer kan komme op på to pct. i gennemsnit om året. Dansk Industri mener, at væksten kan komme helt op på 2,25 pct. i snit med ekstra reformer.

Socialdemokratiet afviser flere reformer, som skal få danskerne til at arbejde mere.

»Dansk økonomi har det grundlæggende godt, og det er blandt andet, fordi vi allerede har gennemført reformer, der i de kommende år vil skaffe mere end 100.000 flere på arbejdsmarkedet. Og når jeg taler med virksom­hederne, så er deres fokus på at skaffe med­arbejdere med de rigtige kompetencer. Det er også derfor, vi har foreslået en opkvalificeringsreform, så vi sikrer, at vi ikke bare får flere hænder, men de rigtige kompetencer på arbejdsmarkedet,« siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.