Kriseudvalg fyrer op under bankforhandlinger

Det var et af den nuværende regerings absolutte prestigeprojekter: Finanskrisen skulle kulegraves, årsagerne og de skyldige skulle findes. Den kommende rapport fra finanskriseudvalget fyrer allerede nu op under efterårets bankforhandlinger.

Udvalget, der skal komme med en vurdering af årsagerne til finanskrisen, nævner i et afsnit Danske Banks rolle. Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet, kalder det forhold interessant, da det fører til, at kritikken af banken bliver en del af historieskrivningen. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Indenfor 25 år har vi haft tre store finanskriser, der har kostet danskerne svimlende milliardbeløb, og der er brug for en tilbunds­gående analyse af årsagerne til dette. Vi køber ikke forklaringen om, at vi bare blev ramt af en international krise, som vi ikke havde kunnet forudse eller undgået«.

En kulegravning af finanskrisens årsager var et af den nuværende regerings helt store slagnumre op til valget i 2011, hvilket ovenstående citat fra foråret 2011 fra daværende finansordfører, og nuværende justistminis­ter, Morten Bødskov (S), tydeligt viser.

Som bekendt vandt Bødskov og Socialdemokraterne regeringsmagten, og nu barsler finanskriseudvalget med en rapport, der har kigget nærmere på finanskrisens årsager.

Men allerede nu, inden rapportens offentliggørelse, bliver de foreløbige konklusioner brugt som et led i de kommende politiske forhandlinger om de såkaldte SIFI-banker, de allerstørste banker herhjemme, som er »too big to fail«.

I en sårbar situation

Regeringen – navnlig Socialdemokraterne og SF – kræver skrappere krav til de største banker og især Danske Bank, der med en balance svarende til 195 procent af den danske økonomi har helt afgørende betydning for den finansielle stabilitet herhjemme.

De borgerlige stritter dog imod og advarer mod at skærpe kravene til de største banker, og derfor åbner Socialdemokraterne i dag for at kigge til venstre mod Enhedslisten i forhandlingerne, selv om venstrefløjspartiet ikke er en del af forligskredsen bag bankpakkerne.

Reaktionerne kommer efter, at Berlingske i går kunne afdække en del af regeringens højtprofilerede kulegravning af finanskrisens årsager.

I den kommende rapport, som Berlingske har fået indsigt i, er der således reserveret et selvstændigt, mindre afsnit til Danske Bank, hvor det beskrives, at Danske Bank langtfra var rustet til at imødegå den krise, som ramte Danmark og resten af verden i 2008. Ovenikøbet øgede banken sine risici i tiden op til krisen.

»Der er næppe tvivl om, at banken havde bragt sig i en sårbar situation, som givet bankens størrelse kunne ryste den finansielle stabilitet,« fremgår det af et foreløbigt udkast til rapporten, der ventes offentliggjort 18. september.

En del af historieskrivningen

Udvalget er nedsat af Erhvervs- og Vækstministeriet og har deltagelse af en gruppe af landets mest respekterede eksperter på finansområdet med CBS-professor Jesper Rangvid i spidsen.

»Det er interessant, at Danske Bank får kritik for sin rolle op til finanskrisen, selv om det ikke er voldsomt overraskende. Men at det bliver skrevet ned i regeringens finanskrise-udvalg gør, at det lige pludselig bliver en del af den officielle historieskrivning,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Berlingske Business kunne i juli afdække, at Nationalbanken, da krisen var værst, havde indført et hemmeligt nødberedskab, så man var klar til at betale for Danske Bank, hvis den kom i problemer. På den måde forsøgte Nationalbanken at undgå et krak, som kunne have en lammende effekt på hele Danmarks økonomi.

Oplysningerne har sat fornyet fokus på, at de store banker udgør en risiko for Danmarks økonomi ved en fremtidig krisesituation.

»Danske Bank har en størrelse, så vi altid har vidst, at den betyder meget i dansk økonomi. Et sammenbrud i Danske Bank vil trække hele det finansielle system med ned. Derfor var det også rimeligt, at man havde et særligt beredskab i Nationalbanken. Det var rettidig omhu,« siger Lars Krull.

Han håber, at Rangvid-udvalgets rapport vil hjælpe til med at forhindre fremtidige finanskriser:

»Jeg håber, at Rangvid-udvalget kommer med pejlemærker i forhold til hvad, vi skal gøre fremadrettet for at undgå en lignende finanskrise. Jeg håber, at de kommer til at påpege, hvad vi overså og hvilke produkter og handlinger, som vi skal holde os fra i fremtiden. I den forbindelse er det naturligvis et stykke væsentlig danmarkshistorie at beskrive Danske Banks rolle. Jeg forventer ikke, at rapporten bliver en fuldkommen årsagsanalyse, men jeg forventer, at den kommer til at række fremad.«

Skal give større indsigt

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) ønsker ikke at kommentere kriseudvalgets foreløbige konklusioner. Men hun »ser meget frem til« at modtage udvalgets rapport:

»Jeg forventer, at udvalget vil komme godt rundt om alle centrale emner omkring krisen og give os endnu større indsigt i finanskrisens årsager. Sigtet med udvalgets rapport er således, at vi får en større forståelse af, hvad der afstedkom finanskrisen i Danmark,« siger hun.