Kriseramt Codan-ejer kan blive presset til salg

Codans ejer, RSA, er i så dyb krise, at man overvejer at sælge den stærke dansk-svenske forretning. Flere købere er sultne efter en lækker bid af det danske forsikringsmarked, mener analytikere.

Foto: Brian Bergmann. Codans ejer, RSA, er i så dyb krise, at man overvejer at sælge den stærke dansk-svenske forretning.
Læs mere
Fold sammen

En lukrativ vej ind på det danske forsikringsmarked er netop åbnet. Det er landets tredjestørste forsikringsselskab, Codan, som kan blive solgt fra. Situationen er opstået, fordi Codans britiske ejer, Royal and Sun Alliance (RSA), har så akutte kapitalproblemer, at man enten må sælge fra eller gennemføre betydelige nedskæringer. I en strategisk gennemgang af virksomhedens muligheder, der løber frem til udgangen af februar, er alt i spil, understreger RSA over for Berlingske Business.

I en årrække har det danske marked for skadesforsikring udviklet sig særdeles positivt. Derfor kan der opnås en rigtig god pris for den nordiske forretning, der består af Codan Forsikring i Danmark, Trygg-Hansa i Sverige og en mindre forretningsdivision i Norge.

»Guldæggene i RSA er Codan og Trygg-Hansa. Dem bliver der kigget på nu. Hidtil har der været en god interesse for konsolidering på det nordiske forsikringsmarked. Det er absolut i spil i denne strategiplan,« siger Michael Friis Jørgensen, der er senioranalytiker i Alm. Brand Markets.

Han estimerer, at Codan inklusive den svenske forretning kan sælges for mere end to mia. pund svarende til 23 milliarder kroner. Andre kilder oplyser til Business, at prisen kan komme helt op i nærheden af Trygs værdisætning, som ved børslukketid mandag lå på 30 milliarder kroner.

Forsikringsanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank bekræfter også, at Codan kan komme i spil.

»Når man står i RSAs situation, er alt muligt. Det kan bestemt ikke udelukkes, at der kommer dele af forretningen i spil. Men omvendt er Codan en stærk del af RSA, så en køber kommer også til at betale for den.«

Begge analytikere peger dog på, at RSA måske kan hente kapital nok ved blot at sælge den canadiske eller den latinamerikanske forsikringsforretning fra. I RSA gør direktør Louise Shield fra ekstern presse en dyd ud af at understrege, at alle muligheder er åbne – også et frasalg af den nordiske forretning.

»Vi gennemgår hele forretningen, og så kommer vi tilbage i slutningen af februar. Men jeg vil understrege, at dette er en grundig gennemgang, og vi ser på alt. Det kan både være frasalg og omkostningsreduktioner.«

Tryg har tidligere været ganske tæt på at købe Codan, erfarer Business.