Kriseramt bøfkonge fyrer endnu en direktør

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Pressefoto. Portræt af Palle Skov Jensen, Jensens Bøfhus
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til torsdagens morgenoverblik fra Business, der i anledning af Store Bededag også bliver ugens sidste.

Vi lægger ud med endnu en direktørfyring i den udfordrede bøfkæde, Jensens Bøfhus:

Kriseramt bøfkonge fyrer endnu en direktør

Det har været fuld gang i svingdøren hos Jensen Bøfhus i de senere år, og nu ryger endnu en direktør på porten i den stærkt udfordrede bøfkæde.  Ejeren Palle Skov Jensen har nu fyret sin driftsdirektør Claus Skovfoged, der dermed kun nåede omkring et år på posten.

Det skriver Børsen.

Jensens Bøfhus, der i 2014 og 2015 har tabt knap 90 mio. kr., havde i 2015 en gæld på 228 mio. kr. til SEB. I 2014 forlod Jan Kruse Hansen posten som adm. direktør for restauranterne. Efterfølgende er direktøren i Jensens Køkken, Per. V Møller, og salgschefen Christian Marck Nielsen blevet fyret.

I alle tre tilfælde har det udviklet sig til juridiske slagsmål, der er endt med forlig, skriver Børsen.

Flaskehalse lurer i horisonten

Det går hedt for sig på det danske arbejds­marked, og flaskehalsene begynder at lure i horisonten. Lige nu er der mest pres på inden for anlægsentreprenører, rådgivning og anden videnservice samt el-installation. I de tre sektorer er det henholdsvis 36 pct., 30 pct. og 22 pct. af virksomhederne, som melder om problemer med at få nok kvalificeret arbejdskraft. Men også restauranter og rengørings­virksomheder har svært ved at skaffe nok medarbejdere.

Det viser en analyse, som Sydbank – på baggrund af tal fra Danmarks Statistik – har lavet af det danske arbejdsmarked. Det er sket med udgangspunkt i den solide fremgang, der har været på arbejdsmarkedet de senere år med skabelsen af 130.000 nye job og en beskæftigelse, som er kommet op på lige under 2,9 mio. personer. Det er tæt på rekorden fra lige før finanskrisen i 2008. Antallet af ledige er nede på omkring 90.000 personer.

Samuelsen tror på handelsaftale med Trump

Den amerikanske præsident Donald Trump har sat forhandlingerne mellem EU og USA om handelsaftalen, TTIP, i bero. Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen ser dog positivt på at få landet en aftale, siger han til Børsen.

»Jeg tror selvfølgelig på, at vi lykkes med at komme i mål. Om ikke andet så fordi de vælgere, der stemte på Trump, er dem, der bliver hårdest ramt, hvis man går i modsat retning af mere frihandel,« siger Anders Samuelsen.

For to uger siden skrev den britiske avis The Times, at Donald Trump efter at have mødt den tyske kansler Angela Merkel nu ønsker at lave en frihandelsaftale med EU.

Topchefer raser over dansk udlændingestramning

Med en ny stramning af udlændingepolitikken, der i dag andenbehandles i Folketinget, lægger regeringen, DF og S sig ud med danske eksportbosser på det vigtige kinesiske marked.

Det skriver Børsen.

Den planlagte stramning betyder, at danskere uden for EU med ægtefæller, der ikke er EU-borgere, kan blive ramt. Kun hvis man er garanteret et job til en løn på mindst 408.000 kr. om året, når man vender tilbage, kan man ifølge de nye regler tage ægtefællen med sig, og det møder hård kritik fra det danske handelskammer i Beijing.

»Hvis du som dansker lige pludselig mister dit job og heller ikke har et på hånden derhjemme, ja så kan du faktisk ikke vende hjem til Danmark, sådan som reglerne er skruet sammen,« siger Jens Eskelund, formand for det danske handelskammer i Beijing, til Børsen.

Danskernes uhævede feriepenge hober sig op

I 2012 stod 72 millioner kroner uhævede. Det tal er steget hvert år siden og i 2016 er der 128 millioner kroner uhævede feriepenge inklusive herreløse indbetalinger. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. En stigning på 78 procent.

Ifølge Søren Balslev, områdechef i Feriekontoret i Beskæftigelsesministeriet, er det svært at sige, hvorfor andelen er steget. Berlingske Business kunne ikke få et interview med ham, men han skriver per mail:

»For ledige kan det typisk ikke betale sig at hæve feriepengene, fordi det bliver modregnet i overførselsindkomsten. Det drejede sig i 2016 om 42 procent af de uhævede feriepenge. En del uhævede feriepenge stammer sandsynligvis også fra nyuddannede, som vil tabe penge på at holde ferie, fordi de feriepenge, de har sparet op, mens de læste, ikke modsvarer den løn, de vil gå glip af ved at holde ferie. Desuden er der lønmodtagere, vi ikke kan finde. De kan være emigreret, eller det er udlændinge, som vi ikke kan lokalisere. Derudover kan forklaringen på en del af det uhævede beløb sandsynligvis også skyldes forglemmelser.«

Læs mere her.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger uens torsdag morgen, hvor højere oliepriser sender energiaktierne op, mens en nedjustering fra bilgiganten Toyota presser investorernes tillid.

Det skriver Ritzau Finans.

Nikkei 225-indekset stiger 0,3 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et marginalt minus.

De kinesiske markeder er også blandede. Shanghai Composite handles 0,4 pct. lavere, og CSI 300-indekset siver 0,1 pct., mens Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong øger 0,3 pc

Det sker i dag

A. P. Møller – Mærsk fremlægger regnskab for første kvartal og den britiske nationalbank kommer med rentemeddelelse.

  • kl 10.30: Storbritannien: Industriproduktion, marts
  • kl 13.00: Storbritannien: Rentemeddelelse
  • kl 14.30: USA: Producentpriser, april
  • kl 14.30: USA: Nytilmeldte ledige, uge 18
  • kl 7.50: Mærsk regnskab for 1. kvartal.