Krisen sendte rekordmange firmaer i døden i 2008

Hver eneste dag måtte 11 danske virksomheder lade livet som følge af finanskrisen og det kollapsede boligmarked.

Læs mere
Fold sammen
Sidste år blev blodigt for dansk erhvervsliv, skriver Politiken. Hver dag i 2008 mistede i gennemsnit 11 virksomheder livet. Især mindre selskaber i ejendoms- og transportbranchen måtte bukke under.

Det samlede antal konkurser var 3.856 , hvilket er en stigning på 62 procent i forhold til 2007 - og suverænt det højeste antal, siden man i 1996 begyndte at føre konkursstatistik. Det viser nye tal fra kredit- og analysevirksomheden Experian - det tidligere RKI - som Politiken har fået adgang til.

"Finanskrisen og boligmarkedets kollaps har gjort 2008 til et historisk hårdt år for dansk erhvervsliv", siger kommunikationschef i Experian, Camilla Rose om tallene, der offentliggøres i dag.

Krisen når vest for Storebælt
"Som noget nyt oplever vi, at også virksomheder uden for hovedstadsområdet bliver ramt. Nu er det også de traditionelt set mindre risikovillige og mere velpolstrede jyske og fynske virksomheder, der må bukke under. Det sætter tallene i et endnu mere alvorligt lys".

Cheføkonom i Dansk Industri (DI) Klaus Rasmussen er ikke overrasket over, at det især var vognmænd og ejendomsselskaber, der sidst på året gik konkurs:"Traditionelt set er det de mindre, selvstændige erhvervsdrivende, der rammes først i krisetider, og dem er der mange af i transportbranchen. Det er den lille vognmand med en enkelt taxa eller lastbil, der bukker under først".