Krisen en bombe under kapitalfonde

Gælden stiger, mens indtjeningen falder. En gylden epoke for selskaber ejet af kapitalfonde er hastigt på vej over i en kritisk fase, hvor frasalg bliver sværere og sværere. Flere virksomhedskrak er på vej, forudser ekspert. Møbelvirksomheden Bodilsen knækkede halsen i sidste uge. ATP efterlyser en ny og mere forsigtig model.

Foto: Torben Åndahl/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.Fra en tid med stribevis af opkøb, gyldne frasalg og forgyldte partnere befinder landets kapitalfonde sig netop nu midt i en anden og mere dramatisk virkelighed.

Den finansielle krise, der har ramt stort set alle virksomheder verden over, gør nemlig ekstra ondt på de ellers så succesvante fonde. Den særlige, aggressive model med at belåne en virksomhed helt op til skorstenen står for fald. Både banker og investorer skærper kravene, og det kan tvinge kapitalfonde i defensiven med store tab og egentlige virksomhedskrak til følge.

Berlingske Business har foretaget en opgørelse over de største nordiske kapitalfonde som eksempelvis Axcel, EQT, Nordic Capital og Polaris og deres investeringer i danske virksomheder. Den viser, at overskuddet samlet set er mere end halveret i perioden 2007 til 2008, samtidig med at den dyre, kortfristede gæld er vokset fra godt 35,5 mia. kr. til over 38 mia. kr. Virksomhederne er ganske enkelt blevet spændt hårdere for.

Det længeventede, hårde udskilningsløb mellem kapitalfondene er skudt i gang med krisen. Investorerne vil i langt højere grad flokkes om de bedste og dygtigste fonde, mens de dårligste og svageste kapitalfonde bliver ladt tilbage med frygt for egentlige sammenbrud.

I Danmark er denne tendens endnu knap så tydelig som i udlandet.

I farezonen
Men især fonde som Axcels fond II og Dania Capital kan komme i farezonen. Samtlige selskaber i disse to fonde har røde tal på bundlinjen, og det gør dem langt mere afhængige af velvilje fra investorer og bankforbindelser. Selskaberne i Axcels fond II er købt ind for nu efterhånden en del år siden, og det kan lægge yderligere pres på frasalg. Også den store ellers succesrige EQT har problemer med flere af sine selskaber, blandt andet satte EQT både topchefen og bestyrelsesformanden på porten i tøjkoncernen BTX Group, fordi det gik den forkerte vej med økonomien.

Stort set alle danskere investerer i kapitalfonde. Det gør de via deres opsparinger i ATP, LD og rækken af pensionskasser og andre institutionelle investorer.

Det er derimod sværere at spotte vinderne på det danske marked, men både Nordic Capital, CVC og Axcels nyere fond, Axcel III, ser ud til at stå i en lidt gunstigere situation.

Flere krak forude
I sidste uge knækkede det den fondsejede møbelfabrik Bodilsen, og partner i Danish Merchant Capital Flemming Pedersen, der rådgiver kapitalfonde om køb og salg af virksomheder, forudser, at vi langtfra har set den sidste fondsejede virksomhed dreje nøglen om. Tidligere har møbelbutikkerne Ilva og Biva været en tur igennem kapitalfondenes vridemaskiner.

»Flere af virksomhederne i fondenes portefølje vil følge Bodilsen. En række af fondene har konjunkturfølsomme virksomheder, der henvender sig til den private forbruger, og her står det virkelig slemt til. Markedet for store salg er hermetisk lukket lige nu og vil være det i hvert fald et godt stykke ind i 2010. Det sætter et stort pres på fondenes kapitalberedskab, da de jo skal holde porteføljen kørende,« siger han.

Blandt de selskaber, der har tabt store summer i 2008 og også står over for et svært 2009, er blandt andet design-klenodierne Royal Copenhagen og Georg Jensen, der er ejet af Axcel, Polaris-ejede Hamlet Protein og Tøjeksperten samt EQT-virksomhederne Dako og, ISS.

Hos ATP, der er en af de største investorer i de danske kapitalfonde har man ifølge partner Torben Vangstrup fra ATP Private Equity allerede nedskrevet værdien af sine investeringer i fondsejede virksomheder i første kvartal af 2009.

Og han forventer, at det samme vil blive tilfældet i andet kvartal af indeværende år, samtidig med at han forudser, at fondene nu bliver tvunget til fuldstændig at revurdere sin egen forretningsmodel.

»Der er ingen tvivl om, at der nu vil komme fokus på driften af selskaberne og ikke på finansiel optimering som tidligere. Især de fonde, hvor høj gearing og lignende har været det centrale, vil få store problemer,« siger han og peger på, at fondenes problemer har rykket på det interne magtforhold mellem fonde om investorer.

Fra investorernes side kan man nu stille helt andre krav til kapitalfondene i forhold til, hvad der kunne lade sig gøre for blot et par år siden.

Alligevel ser direktør i kapitalfonden Axcel Christian Frigast forholdsvis lyst på fremtiden for de danske kapitalfonde herunder Axcel til trods for, at hans næststørste fond Axcel II har lidt nogle voldsomme tab i 2008.

»Når vi oplever en krise som nu, er man nødt til at se relativt på tingene. Eksempelvis er det danske og det nordiske marked for kapitalfonde ikke nær så fastfrossent som i England, der ellers har været et kraftcenter tidligere. Vores investorer er samtidig langsigtede, og det giver os en vished om, at vi vil komme styrket gennem krisen,« siger han.

Rustet til krisen
Ole Steen Andersen fra de danske kapitalfondes brancheorganisation DVCA erkender, at 2008 har været et hårdt år for flere fonde, men han hæfter sig ved, at man i kraft af sine mange investorer ofte har et bedre udgangspunkt end de børsnoterede selskaber.

»Jeg mener, at de danske fonde har et godt fundament, hvor man står godt rustet til en krise. Eksempelvis vil tilgangen til ny kapital ofte være nemmere end på børsmarkedet, da fondene arbejder tæt sammen med deres langsigtede investorer,« siger han.

Netop DVCA kom i sidste uge med en rapport om sundhedstilstanden blandt foreningens medlemmer, og heraf fremgår det, at branchen selv ser betydeligt mere lyst på økonomien i fondene end både investorer og banker.