Krise lægger en dæmper på OK-forhandlinger

Udsigten til økonomisk smalhals påvirker i den grad overenskomstforhandlingerne, der er skudt i gang i dag.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er første dag for overenskomstforhandlingerne i industrien onsdag, og forhandlingerne kommer i høj grad til at blive påvirket af den vedvarende økonomiske krise. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet, der forudser få knaster.

"Jeg tror ikke, de står særlig langt fra hinanden. Den økonomiske krise lægger et tryk på parterne, og vi ved, at 2012 og 2013 bliver rå, så det sætter nogle snævre rammer for, hvad der er at gøre godt med," siger han til Berlingske og tilføjer:

"Det minder meget om 2010, og virksomhederne vil primært bruge forhandlingerne til at forbedre deres konkurrenceevne, mens fagforeningen er mest orienteret hen i mod at beholde jobbene. Der er slet ikke tale om, at man vil gå ud og forsøge at presse nogle store lønstigninger igennem."

Flemming Ibsen forventer at fagbevægelsen vil forsøge at fastholde reallønnen, men han peger også på, at det kan blive svært.

"Det kan nærmest blive umuligt. Priserne stiger nemlig meget, op mod 2,5 procent. Jeg tro, at fagbevægelsen bliver nødt til at acceptere et reallønsfald også i år," siger han, og minder i samme åndedrag på, at det er lokalt, at de enkelte lønstigninger bliver handlet på plads.

Arbejdsmarkedsforskeren peger i stedet på, at fagbevægelsen vil forsøge at få aftaler igennem, der kan forberede forholdene med hensyn til eksempelvis seniorordninger, uddannelse, pension og lignende.

Derudover peger Flemming Ibsen på, at fagbevægelsen vil forsøge at få afskaffet den omstridte 50-procentsregel, der forhindrer HKerne i at tegne kollektiv overenskomst, hvis færre end halvdelen af de potentielle HK-ansatte på en arbejdsplads er medlemmer.

50-procentsreglen er det nærmeste en knast, man kommer, vurderer han over for Berlingske.