Kreditforsikringschef: Bankpakken uden effekt

Politikerne skal i gang med en vækstpakke nu og give virksomheden troen på fremtiden tilbage, lyder det fra kreditforsikringschef.

Læs mere
Fold sammen
Bankpakken hjælper ikke virksomhederne, der over en bred kam forventer omsætningsfald i år i størrelsesordenen 10 til 25 procent.

Derfor må politikere i gang med en vækstpakke nu og give virksomheden troen på fremtiden tilbage.

Det siger Peter Hecht-Hansen, der er adm. direktør i kreditforsikringsselskabet Euler Hermes danske afdeling.

- Jeg tror ikke, at bankerne har manglet penge til at låne ud i den senere tid. De har blot strammet gevaldigt op på deres kreditpolitik i takt med, at den økonomiske krise er taget til, siger Peter Hecht-Hansen.

Han mener ikke, at bankerne kommer til at låne flere penge ud, selvom bankerne har fået adgang til flere penge.

- Den pris bankerne skal betale for at opnå lån fra staten, gør det meget dyrt at være bankkunde. Man må formode, at omkostningerne ved kreditpakken vil blive ført videre til kunderne. Og så er virksomhederne lige vidt, mener Peter Hecht-Hansen.

Ifølge Euler Hermes iagttagelser er virksomhedernes nærmeste fremtid ikke til at tage fejl af: Store dele af erhvervslivet regner med fald i omsætningen på mellem 10 og 25 for 2009. For nogle segmenter endnu mere.

Mange virksomheder er tynget af store finansieringsomkostninger på investeringer, som er gjort i de seneste år, hvor forventningerne til fremtiden var anderledes positive. Det er en livstruende cocktail, og det er denne virkelighed hele det finansielle system står overfor i dag, og som leder til en opbremsning i tilgangen til finansiering.

Hos Euler Hermes oplever man, at den mest almindelige reaktion hos virksomhederne er, at de forsøger at trimme virksomheden, f.eks. med frasalg af aktiver, udskydelse af investeringer og frem for alt reduktioner i medarbejderstyrken.

Peter Hecht Hansen efterlyser derfor en politisk indsats her og nu: - Dansk erhvervsliv skriger efter et tydeligt og effektivt input til dansk økonomi i form af en finanspolitisk lempelse, som kan skabe aktivitet og ordrer hos virksomhederne og give dem troen på fremtiden tilbage, siger han.