Kraftig styrkelse af dollaren – USAs inflation fortsætter opad

De amerikanske forbrugere måtte i juni betale endnu mere for varer og tjenesteydelser, hvilket udhuler værdien af de mange stimulansdollar, der er blevet pumpet ind i økonomien. Inflationen vil holde sig på et forhøjet niveau i en rum tid, hvilket er en politisk hovedpine for præsident Biden. Men det øger også presset på den amerikanske centralbank for at rulle coronatiltag tilbage.

Der er akut mangel på biler i USA, hvilket har drevet priserne i vejret. Det er en vigtig kilde til inflation. Arkivfoto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Herhjemme er det indtil videre mest rygerne og bilejere, der har mærket det stigende pres på priserne, som i de vestlige lande er blevet en uventet konsekvens af coronatiden og genåbningen.

Sådan er det ikke i USA, hvor priserne på varer og tjenester er skudt i vejret – godt hjulpet på vej af stimulanscheck og forhøjede børnepenge, der markant har øget de fleste husholdningers forbrugsbudget.

Forbrugerpriserne lå i juni hele 5,4 procent højere end året før. Det er den højeste inflation siden 1990 og dermed et stort fald i amerikanske husholdningers realindkomst. En god portion af den tilførte købekraft er altså blevet opsuget af virksomhederne gennem priserne.

Energipriser har spillet en vigtig rolle i de amerikanske prishop, og benzinprisen lå da også 45 procent højere end året før, men det er langt fra kun energi og fødevarer, der trækker op i inflationen. Kerneinflationen, hvor de to varegrupper er pillet ud, lå på hele 4,5 procent.

Mangel på mikrochip i bilindustrien har skabt en massiv mangel på biler, og priserne på brugte biler er derfor skudt op med 45 procent. Men bilproducenterne og -forhandlerne har nu også set sit snit til at sende regningen fra højere priser på alt fra mikrochip til stål videre. Priserne på nye biler er steget med over fem procent, hvilket er det højeste siden 1987.

De høje transportomkostninger har også presset priserne op på en lang række varer, blandt andet er vaskemaskiner steget med 11 procent det seneste år, mens cykler er blevet otte procent dyrere. Genåbningseffekten er også synlig med en stigning i priser på billeje på 88 procent, hotelpriser på 17 procent og flybilletpriser på 25 procent. Det er effekter, der også venter herhjemme, når fly og hoteller igen bliver fyldt.

Mere permanent stigning i priserne

Spørgsmålet er, om den forhøjede inflation er midlertidig – drevet af genåbningen – eller blivende. Mens normaliseringen af priser er en væsentlig del af den samlede fortælling, er der især tre forhold, der peger mod en længerevarende periode med prisstigninger på varer og tjenester.

For det første er transportomkostningerne eksploderet, hvilket ikke kun rammer alle importerede varer, men prisen på landevejstransport er også steget kraftigt. Det vil løbende blive væltet over i varepriserne og nok især ramme internethandel.

For det andet er der et opadrettet pres på lønningerne. Det var der allerede før coronakrisen, hvor ledigheden var den laveste i over 50 år. Men de over ni millioner ledige stillinger på det amerikanske arbejdsmarked giver lønmodtagere en gylden mulighed for at forhandle bedre lønvilkår på plads – enten hos den eksisterende arbejdsgiver eller ved at skifte job. Det udgør en permanent forhøjelse af virksomhedernes omkostninger, der især vejer tungt i den arbejdskraftintensive servicesektor, der fylder mere i USAs økonomi end herhjemme.

For det tredje vil boligmarkedet bidrage markant til inflationen senere på året. Udgifter til husleje og en beregnet værdi for boligejerskab udgør 16 procent af det prisindeks, som den amerikanske centralbank (Federal Reserve) følger, men næsten en tredjedel af den officielle forbrugerkurv.

Boligpriserne i de 20 største byer er nu steget 15 procent det seneste år med den kraftigste stigning i dette forår. Manglen på boliger i byerne betyder også, at huslejer er eksploderet, hvilket især rammer unge. Disse forhold er endnu ikke dukket op i opgørelsen over forbrugernes indkøbsvogn, men det er en tikkende inflationsbombe.

Dollar er styrket

Det var analytikernes forventning, at inflationen i juni ville holde sig nogenlunde som i maj. Den overraskende stigning gør det sværere at argumentere for, at prisudviklingen hurtigt vil vende af sig selv.

Inflationen i USA vil falde i de kommende måneder, når effekten fra olieprisstigningerne i starten af året svinder ud, og priser på genåbnede tjenesteydelser er normaliseret. Men transportomkostninger, lønninger og boligpriser vil så tage over og fastholde prisstigninger på over tre procent.

Det udhuler forbrugernes købekraft, hvilket skaber politiske hovedbrud for præsident Joe Biden og Demokraterne forud for næste års midtvejsvalg. Men det vil også sætte Federal Reserve under fornyet pres. Centralbankens ledelse har signaleret, at man vil være tålmodige med at rulle de vidtgående coronatiltag tilbage, men der er også grænser for tålmodigheden med en så hastigt stigende inflation.

De amerikanske statsrenter er faldet de seneste uger på trods af de høje inflationsrater. Det skyldes dels de store opkøb af obligationer, som Federal Reserve har foretaget, og dels at de finansielle markeder er blevet mere bekymret for væksteffekterne af deltavarianten og udhulingen af forbrugernes købekraft. Men den overraskende høje inflation er synlig i dollarkursen, der tog endnu et hop opad i tirsdagens marked på forventningen om endnu en fremrykning af Federal Reserves renteforhøjelser.