Kræsne virksomheder skaber selv flaskehalse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Det kan efterhånden mærkes, at arbejdsløsheden er den laveste i 30 år. Især byggeindustrien snakker om flaskehalse, og selv i byer med relativt høj arbejdsløshed som Grenå og Korsør oplever virksomhederne problemer med rekrutteringen. Samtidig kalder fagforeningerne det paradoksalt, at arbejdsgiverne allerede råber op om manglen på arbejdskraft, når der endnu går tusinder af ledige rundt i Danmark. Og den pointe er der måske noget om. Virksomhederne sorterer nemlig stadig arbejdsduelige folk fra, selv om de mangler nye ansatte. Det er træindustrivirksomheden Novopan og glasproducenten Scanglas eksempler på.

 

Forklaringen er, at de ledige savner kompetencer og indstilling, mener Anders Pedersen, fabrikschef i Scanglas Korsør, der producerer glaspartier til byggeindustrien. Virksomheden mangler primært ufaglært arbejdskraft til produktion, eksempelvis maskinoperatører, selv om der burde være ledige nok i den tidligere færgeby.

 

- Der er rift om de motiverede. For én ting er at skaffe folk. Noget andet er at skaffe de rette kvalifikationer. Det er tit spørgsmålet, hvor arbejdssøgende de reelt er, siger Scanglas-chefen, der mener en del ansøgere kun kommer, fordi de er tvunget til det af kommunen.

 

Scanglas har en aldrende arbejdsstyrke, og Anders Pedersen ser en stor forskel mellem generationerne i ansvarsbevidsthed og loyalitet. De unge ufaglærte, som søger job i virksomheden, er ganske enkelt ikke pålidelige nok.

 

- Det er selvfølgelig også vores opgave at motivere folk og få dem til at føle, at de har et ansvar for produktionen. Men vi oplever i højere grad, at folk er på gennemtræk. At de skifter arbejde for at få et par kroner mere i timen. Og når jeg snakker med mine kolleger, så siger de allesammen, at kvaliteten af arbejdskraften er dalende og udbuddet mindre, siger Anders Pedersen.

 

På grund af det ustabile rekrutteringsgrundlag har Scanglas lanceret sloganet "Med hjerte og hjerne i stedet for arme og ben" i firmaets ansættelsespolitik. Det signalerer, at Scanglas ønsker motiveret arbejdskraft.

 

- Den tid er forbi, hvor vi kan overleve på arme og ben. Vi skal have hjerne og hjerte med, ellers duer det ikke, siger fabrikschefen.

 

For første gang siden 1976 er under fem procent af den danske arbejdsstyrke uden arbejde, og ledigheden er næsten halveret de sidste ti år. Samtidig er der intet, der tyder på, at den økonomiske vækst har toppet endnu. Dermed opstår risikoen for flaskehalse, men eksempelvis på Djursland er det "forbavsende let" at skaffe ufaglært arbejdskraft. Rekrutteringsgrundlaget er stort i især Grenå, fortæller Henning Kjærgaard, personalechef hos træindustrivirksomheden Novopan, der ligger i Pindstrup. Men en elektriker har været umulig at finde, og til en stilling som kontorelev fik virksomheden kun fem ansøgninger, hvor der normalt kommer over 20.

 

- Der var ganske få kvalificerede elektriker-ansøgere. Og de, der var, er kendt i branchen som uønskede. Så vi har ikke ansat nogen endnu, siger personalechefen. Heller ikke en af de fem potentielle kontorelever kunne bruges. Ifølge Henning Kjærgaard levede de fem ansøgere ikke op til virksomhedens krav.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )