Kortlægning: Østeuropæisk svindel blomstrer i Danmark

Ifølge en kortlægning af flere end 500 selskaber misbruger udenlandske rigmænd danske selskaber til blandt andet hvidvaskning af penge.

Ifølge avisen er det en række rigmænd, der opretter selskabskonstruktioner i Danmark, som stråmænd sidder i spidsen for. Nogle af stråmændene står i spidsen for dusinvis af selskaber - en enkelt af dem for næsten 100. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er tilsyneladende et slaraffenland for russiske, baltiske og ukrainske svindlere, der misbruger danske selskaber til blandt andet skattefusk og hvidvask af penge fra global kriminalitet. Det viser en kortlægning, som Børsen har lavet af mere end 500 selskaber centreret omkring få adresser i København.

Ifølge avisen er det en række rigmænd, der opretter selskabskonstruktioner i Danmark, som stråmænd sidder i spidsen for. Nogle af stråmændene står i spidsen for dusinvis af selskaber - en enkelt af dem for næsten 100.

Billedet genkendes hos Experian, der kreditvurderer virksomheder i mere end 40 lande.

»Vi kan se, at der er en stigning i antallet af udlændinge herunder fra Østeuropa, der kommer ind for at vaske penge hvide,« siger nordisk salgsdirektør Frank Papsø til Børsen.

Experian har fokus på hele 38.000 selskaber herhjemme, der med salgsdirektørens ord »lever under radaren med indsatte stråmænd«.

Ifølge Frank Papsø er 4.532 af selskaberne drevet af udlændinge, heraf mange fra Østeuropa.

Erhvervsordfører for Venstre Kim Andersen (V) understreger, at Danmark ikke skal være et arnested for kriminelle selskaber. Han vil nu have en redegørelse fra den nye justitsminister, Mette Frederiksen (S).

Hun henviser ifølge Børsen spørgsmål til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet Bagmandspolitiet.

Her afviser chef Morten Jakobsen ifølge avisen at kommentere sagen.