Korruption er et kæmpe problem for erhvervslivet

Olie for mad-skandalen eksemplificerer de vilkår, som en del danske virksomheder må kæmpe med dagligt i store dele af verden. Korruption er fortsat et kæmpe problem, fortæller international ekspert.

»Kulturelle forskelle er ikke en undskyldning for bestikkelse, uanset hvor i verden man opererer,« siger Francois Valerian. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi ser kun toppen af isbjerget. Korruption og bestikkelse er et grundvilkår for erhvervslivet mange steder i verden, men der bliver år for år gjort langt mere for at bekæmpe det. Samtidig siger stadig flere internationale virksomheder nu fuldstændig fra over for bestikkelse, uanset hvor de opererer.

Det fortæller Francois Valerian, leder af afdelingen for den private sektor i organisationen Transparency International, der måler korruption i verden.

»Reglerne er i dag mere eksplicitte end tidligere hos de fleste store virksomheder. Kulturelle forskelle er ikke en undskyldning for bestikkelse, uanset hvor i verden man opererer. Virksomhederne ved nu, at korruption kan skade dem på imagekontoen, og derudover kan det i stigende omfang give problemer med myndighederne i virksomhedernes hjemlande,« siger Francois Valerian til Berlingske Business.

Han ønsker ikke at kommentere enkeltsager om danske virksomheders rolle i olie for mad-skandalen, da han ikke har indgående kendskab til de enkelte sager. Men han understreger, at den irakiske skandale viser, hvilke problemer korruption skaber for erhvervslivet.

»Det betyder, at man skal betale mere for at gøre forretninger, og at man skal betale to gange, hvis man bliver pågrebet. Korruption er generelt skidt for samfundets vækst, da kontrakter bliver afgjort af andre kriterier, end hvad der er det bedste og mest effektive produkt,« siger Francois Valerian.

Transparency International har ikke tal for, hvor stor en andel af de internationale virksomheder i Mellemøsten og andre dele af verden, der benytter sig af bestikkelse. Der er dog ingen tvivl om, at det er et stort problem, der dog ikke er større i Irak end i mange andre regioner i verden.

»Der er ingen tvivl om, at det sker i større omfang, end de fleste umiddelbart ville tro. Men der er stigende opmærksomhed om problemet, og det er afgørende, at man tager sagerne op, som man har gjort i bestikkelsessagerne i olie for mad-programmet,« siger Transparency Internationals danske formand, Poul Riiskjær Mogensen.

Ifølge en undersøgelseskommission under FN betalte 2.253 ud af 4.500 virksomheder, der handlede med Saddam Husseins Irak frem til 2003, bestikkelse og returkommission.

I de store erhvervsorganisationer Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv afviser man ikke overraskende, at bestikkelse er udbredt blandt danske virksomheder.

»Jeg har i hvert fald ikke kendskab til nogen, som gør det, men jeg ser masser af eksempler på virksomheder, som møder krav om overbetaling, specielle kontrakter eller andre former for bestikkelse. Men det er vores anbefaling helt klart, at man ikke skal gøre det, da det kun vil skade ens forretning,« siger afsætningspolitisk chef i DI, Peter Thagesen, der selv netop er vendt hjem fra en tur til Nordirak.

I Dansk Erhverv mener chefkonsulent Erik Johansson, ikke, at en sag som olie for mad-skandalen ville kunne opstå i dag.

»Virksomhederne har lært af sagen, og de fleste vil i dag helt afholde sig fra at gå ind i områder, hvor bestikkelse er et grundvilkår. De danske myndigheder er blevet klarere omkring området, og eksponeringen i pressen ved bestikkelsessager kan desuden være meget skadelig,« siger Erik Johansson.