Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De Konservative kommer nu med en håndsrækning til den trængte turismebranche i Danmark.
Partiet foreslår i forbindelse med finanslovforhandlingerne, at man forhøjer momsafløftningen for hotelovernatninger fra 50 til 100 procent. Det vil betyde, at virksomheder, der køber en hotelovernatning, helt kan fritage købet for moms.
Forslaget vil styrke danske hoteller i konkurrencen med vores nabolande og skabe arbejdspladser, lyder det fra de konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen.
- Vi kan se, at mange konferencer flyttes ud af landet og bliver afholdt i for eksempel Tyskland og Sverige. Vi vil give danske hoteller præcis de samme vilkår, som man har i de andre lande, altså at man 100 procent kan momsafløfte sin ydelse, når man køber en konference i Danmark, siger Brian Mikkelsen.
Tidligere har man løftet momsaftagelsen fra 25 til 50 procent. Forhøjelsen trådte i kraft 1. januar 2011, og det har haft positive effekter.
- Vi har fået massivt flere overnatninger i Danmark og også fået ekstra indtægter i statskassen, siger Brian Mikkelsen.
Ifølge beregninger fra hotelbranchens hovedorganisation, Horesta, var forhøjelsen med til at sikre en ekstra eksportindtægt på 794 millioner kroner, ekstra indtægter til statskassen på 373 millioner kroner og 1.200 ekstra arbejdspladser.
Brian Mikkelsen peger samtidig på, at hver gang man øger omsætningen i turismeerhvervet med en million kroner, giver det cirka 1,5 arbejdspladser, og det vil ikke kun komme hotelbranchen til gode.
- Det her vil betyde flere arbejdspladser og mere omsætning i Danmark, og det vil også have en afsmittende effekt på andre erhverv, der har betydning for turismebranchen, siger Brian Mikkelsen, der peger på for eksempel elektrikere og rengøring.
Forslaget fra De Konservative koster cirka 230 millioner kroner. De penge skal ifølge partiet tages fra provenuet fra den aftale om kantinemoms, der blev indgået i 2008.