Konservative: Det er et akut problem

Med et gryende opsving for døren er det essentielt, at små og mellemstore virksomheder i højere grad får del i rentefesten, mener de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen.

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Det vil koste både udvikling og arbejdspladser, hvis ikke Danmarks små og mellemstore virksomheder kommer med på kreditvognen. Det mener tidligere erhvervsminister i VK-regeringen Brian Mikkelsen (K).

»Jeg er bekymret for, at vi er på vej ind i et lille bitte opsving, men at det kun vil ramme en selektiv del af vores erhvervsliv; velfungerende virksomheder af en vis størrelse. Hvis vi vil have et varigt opsving i Danmark, så skal der også investeres i små og mellemstore virksomheder,« siger Brian Mikkelsen.

Ingen diagnose

Danmark har det største spænd mellem renten på små og store lån i hele Europa. Der er givet flere diagnoser på, hvorfor det forholder sig sådan: Mangel på kapital i de små virksomheder, overregulering af banker eller bankernes fokus på store erhvervskunder. Brian Mikkelsen mener, at løsningen på de små og mellemstore virksomheders udfordringer er tveægget.

»Der er brug for, at der kommer vækstkapital ud til de små virksomheder, så de kan låne og investere til en fornuftig pris,« siger Brian Mikkelsen, der dog ikke vil fritage pengeinstitutterne.

»Jeg mener også, at bankerne har et ansvar, og vi må tage en snak med sektoren for at finde ud af, om de er bundet op på for meget detailregulering, eller om de overfortolker reguleringen,« siger det konservative folketingsmedlem.

Under alle omstændigheder skal der findes en løsning, inden opsvinget for alvor tager fat, mener Mikkelsen:

»Jeg mener, det er akut at få gjort noget ved problemerne. Jeg taler tit med små og mellemstore virksomheder, og de mangler penge til investeringer. Så ja, jeg mener, det er et akut problem,« siger han.