Konkurspanikken er overdreven

Der er markant flere konkurser herhjemme end tidligere. Men der er også flere virksomheder og flere nye iværksættere, der prøver lykken, og derfor er det aktuelle niveau for konkurser ikke nødvendigvis det højeste nogensinde.

Foto: Scanpix. Sterling er langt fra den eneste danske virksomhed, der gik konkurs i 2008, men antallet af virksomheder, der måtte dreje nøglen om er ikke nødvendigvis alarmerende højt.
Læs mere
Fold sammen
Konkurser i erhvervslivet rulle nu med stor styrke og nåede sidste år op på intet mindre end 3.708. Det kalder Danmarks Statistik for »det højeste antal konkurser i statistikkens historie.«

Men hvad der ikke tages højde for er så, at der gennem de senere år også er åbnet stribevis af nye virksomheder, sådan at der er flere selskaber registreret herhjemme end formentlig nogensinde før.

Det er de gode tider i dansk økonomi frem til en vending satte ind i løbet af 2007, der har ført til et sandt boom i antallet af ejendomsmæglere, byggevirksomheder, butikker og meget andet.

»Hvis der tages højde for det, så er antallet af konkurser formentlig ikke det største nogensinde, men dog alligevel pænt højt,« siger cheføkonom i Håndværksrådet Søren Nicolaisen.

Mange nye virksomheder
Hos Danmarks Statistik erkender man, at det ville være bedre at se antallet af konkurser i forhold til antallet af virksomheder.

Men der findes ikke nye tal for antallet af virksomheder i Danmark, som rækker længere frem end til og med 2006. De tal viser, at der ved udgangen af 2006 var tæt ved 298.000 virksomheder herhjemme hvilket er ti procent flere end i 2003.

Men det er kun aktive selskaber, og der er lige så mange registrerede selskaber, som er hvilende og uden aktuelle aktiviteter.

Mange prøver lykken
Søren Nicolaisen siger, at de mange konkurser hænger sammen med, at der gennem de senere år har været rigtig mange, som har etableret selvstændig virksomhed.

»Nystartede virksomheder er de mest sårbare for at gå konkurs. De mangler typisk både erfaring og kapital til at modstå en økonomisk afmatning, som vi ser nu,« siger han.

Seniorøkonom i Danske Bank, Frank Øland Hansen er enig og siger, at mange de senere år har prøvet lykken ved eksempelvis at åbne en butik med udstyr til boligindretning, eller etableret egen virksomhed inden for byggebranchen.

Selv om antallet af konkurser måske ikke er det højeste nogensinde, så er tallet på 309 lukninger om måneden gennem hele 2008 stort og tilmed hastigt stigende, hvilket er alarmerende nok i sig selv.

»Derfor håber vi også på, at der snart kommer en økonomiske lettelse, og at bankerne kommer ud af den aktuelle kreditklemme, så de igen kan låne penge ud til sunde projekter,« siger Søren Nicolaisen.

Frygter flere konkurser
Frank Øland Hansen siger, at de havde håbet på, at der i december ville komme en pause i antallet af konkurser, eftersom julemåneden er den tid på året, hvor salget normalt er ret stort og mange penge hentes hjem.

Men det skete ikke, og derfor frygter de nu, at det hele bliver endnu værre.

»Vi frygter desværre, at antallet af konkurser bliver endnu højere og 2009 vil sandsynligvis byde på flere konkurser end vi nogensinde tidligere har set på ét år,« siger Frank Øland Hansen.