Konkurrenceevne intakt på trods af høje lønninger

Ny analyse fra AE viser, at de høje danske lønninger ikke har medvirket, at lønkonkurrenceevnen er forringet. Danmark har klaret sig bedre end Sverige og Finland, men industrien advarer mod, at lønnen stiger for meget.

Slagteribranchen er en af de brancher for lønkonkurrenceevnen er dårligst i Danmark, men industrien klarer sig overordnet fint. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Høje lønninger og stærk lønkonkurrenceevne. Det lyder som modsætninger, men på grund af nedskæringer, effektivisering og et spirende opsving, kan de to ting hænge sammen i Danmark lige nu.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forsøger med en ny analyse at kaste lys over, hvordan de stigende lønninger i dansk industri har påvirket lønkonkurrencevnen. Resultatet er ikke nedslående, og konkurrenceevnen i industrien er den bedste i 20 år.

»Dansk industri har en bomstærk konkurrenceevne. Vi har et enormt overskud på betalingsbalancen og et stort overskud på handlen med industrivarer,« siger chefanalytiker i AE Frederik I. Pedersen til Ugebrevet A4.

Analysen viser, at de danske ansatte i industrien leverer god værdi for deres lønkroner, hvis man sammenligner med udlandet. Danskerne får en høj løn, og det giver naturligt nok en dårligere konkurrenceevne, men til gengæld producerer de industriansatte mere værdi end deres udenlandske kammerater.

»Analysen viser klart, at ansatte i industrien leverer varen, når de er på arbejde. Værdien af det, de producerer, står klart mål med det, de får i løn,« siger Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Industriens eksport går fremad, og beskæftigelsen i industrien er steget otte kvartaler i træk. Fra 2013 til 2015 er beskæftigelsen steget med 7.300, så der nu er 288.000 ansatte i industrien. Det kommer dog ovenpå massive nedskæringer under krisen.

»Dansk industri har sammenlignet med konkurrenterne i mange andre lande effektiviseret i en ekstrem grad, siden krisen satte ind i 2008. Alene i industrien er der skåret omkring 70.000 job væk,« siger Frederik I. Pedersen.

Pas på med lønstigninger

Hos arbejdsgiverne i DI hejser Morten Granzau Nielsen et advarselsflag udenfor højere lønninger.

»Jeg vil klart advare imod, at man gentager tidligere tiders fejl og giver los på lønningerne blot ved udsigten til økonomisk optur. Store lønstigninger vil hæmme vores ønske om at få flere i beskæftigelse,« siger Morten Granzau Nielsen.

Direktør for centrum-venstre-tænketanken Cevea, Kristian Weise, mener, at lønningerne i Danmark ligger på et meget fint niveau, men han advarer og med at hæve lønningerne for meget, som var tilfældet, da opsvinget blomstrede mellem 2000 og 2008. Han mener dog godt, at lønmodtagerne kan bede om en pæn reallønsfremgang, når overenskomstforhandlingerne åbner i 2017.

»Selv om lønniveauet på industriens område er til at leve med for virksomhederne, betyder det ikke, at vi kan være ligeglade med lønningerne. For det har jo også betydning for virksomhederne, hvor meget de skal betale for eksempelvis rengøring, transport af varer og at få bygget nyt. Hvis alt det uden om selve produktionen er dyrt for dem, så trækker det ned i forhold til at klare sig i den internationale konkurrence,« siger Kristian Weise.

Når det kommer til den generelle konkurrenceevne, er der selvfølgelig meget andet end løn, der spiller ind, og Danmark ligger i det seneste indeks fra World Economic Forum på en trettendeplads i verden efter lande som Sverige, Norge og Tyskland. Det er dog to pladser bedre end året før.