Kongen af årets erhvervsby

Carsten Kissmeyer sidder på toppen af landets bedste erhvervskommune.

Carsten Kissmeyer er den bramfrie Venstre-mand, der ikke er bange for at sige partitoppen imod. Snart kan de få ham helt tæt på, idet borgmesteren stiller op til næste folketingsvalg. Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han løber stærkt for virksomhederne og er kongen af årets erhvervsby. Borgmester i Ikast-Brande Kommune Carsten Kissmeyer (V) kan med stolthed konstatere, at hans kommune for fjerde gang i træk er kåret til landets bedste erhvervskommune.

Det er Dansk Industri, der hvert år udarbejder en landsdækkende måling af erhvervsklimaet i alle landets kommuner, og her har Ikast-Brande endnu en gang sat trumf på og er blevet vinderkommunen. I begrundelsen hedder det blandt andet, at kommunen har forbedret dialogen med lokale virksomheder. Eksempelvis har vindindustrien fået et teststed, hvor nye teknologier kan afprøves.

»Jeg tror, det er vigtigt, at man politisk sætter en dagsorden, hvor man siger, at det med erhvervslivet, det vil vi. Der skal også være nogle principper, som man arbejder efter, og som der er poitisk konsensus omkring,« siger Carsten Kiss-meyer.

Han har siddet solidt på posten som borgmester i den jyske kommune siden 2002. Han er oprindeligt uddannet økonom fra Aarhus Universitet.

Han bliver betegnet som en helt usnobbet person, der ifølge Herning Folkeblad har rugbrød med spegepølse eller et stykke gammel ost som en af livretterne i hjemmet, fordi han i jobbet som borgmester ofte er til møder og får fin mad.

Han er samtidig en Venstre-mand af den gamle skole, der er rigtig liberal. Han siger tingene lige ud og har ingen problemer med at sige Venstre-toppen imod.

Han var blandt andet ude og undsige politisk ordfører Inger Støjberg, da hun kom med partiets oplæg til en strammere udlændingepolitik, og i forsommeren gik Venstre i Ikast-Brande ud og trak støtten til Lars Løkke Rasmussen som partiets statsministerkandidat på grund af alle personsagerne.

Dagen efter var meldingen den stik modsatte. Carsten Kissmeyer sagde, at han ikke ønsker nogen fløjkrig i partiet. Snart kan det dog være, at de øverste partifolk i Venstre lidt oftere må høre på Carsten Kissmeyer, for han stiller op til Folketinget næste gang for den lokale kreds. Han mener blandt andet, at indflydelsen fra embedsmændene er blevet for stor.

»Jeg har oplevet, at jeg i Snaps-tinget på Christiansborg ikke skulle sidde og drikke kaffe med en minister, men med to embedsmænd,« udtalte han med utilfredshed i maj.

Rent privat indrømmer han, at tiden som borgmester har haft sine omkostninger. Han er ikke en, der i tide og utide ses til håndbold- eller fodboldkampe, og familien har høj prioritet i weekenderne. Konditionen bliver holdt ved lige via lange cykelture, og han mener selv, at han er den på rådhuset i Ikast-Brande Kommune, der kan tage trapperne hurtigst.