Kommuner omkring København får flest nye virksomheder

Det er omegnskommunerne omkring København – men ikke selve hovedstaden – der lokker flest nye virksomheder til i disse år, viser en ny analyse. En række kommuner på Københavns vestegn har haft stor succes med at tiltrække nye selskaber, mens landkommunerne generelt har det svært.

Albertslunds borgmester Steen Christiansen kan være tilfreds med markedsanalysen, der placerer kommunen i top, hvad angår erhvervsvenlighed. Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Kommuner i hovedstadsområdet er de bedste til at tiltrække nye virksomheder. En undtagelse er dog København, som lyser op med meget høje dækningsafgifter og andre skatter og afgifter, som belaster erhvervslivet hårdt. Derfor har København kun været den 33. bedste kommune i landet til at tiltrække nye virksomheder siden sidste kommunalvalg i 2009. Albertslund topper listen, mens det omvendt er småt med åbninger af nye virksomheder i yderkommunerne.

Det viser en ny analyse foretaget af analysefirmaet Bisnode Market. Den er fremkommet ved at fratrække antallet af virksomheder, der er fraflyttet kommunen, fra antallet af virksomheder, der er flyttet til kommunen. Analysen viser derfor den nettotilvækst af virksomheder, som kommunerne har oplevet siden forrige kommunalvalg i 2009.

Generelt kæmper kandidaterne til kommunalvalget 19. november i disse dage en hård kamp om at komme med forslag til, hvordan netop deres kommune kan tiltrække flere virksomheder og få flere job.

Men siden sidste kommunalvalg er virksomhederne valfartet til kommuner i hovedstadsområdet, mens det er småt med virksomhedsåbninger i yderkommunerne.

»At tiltrække virksomheder er altafgørende for kommunerne, hvis de vil sikre penge i kommunekasserne. De her nye tal viser med al tydelighed, at især kommunerne omkring København har formået at tiltrække virksomhederne siden sidste kommunalvalg i 2009,« siger Bo Rasmussen, Business Unit Director hos Bisnode Market.

Imødekommer særlige ønsker

I toppen af listen har Albertslund på den københavnske vestegn de seneste fire år oplevet en nettotilflytning af virksomheder på 10,9 procent. På de efterfølgende pladser finder man Vallensbæk, Hørsholm, Høje-Taastrup og Gladsaxe kommuner.

Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) mener, at forklaringen på succesen især er kommunens arbejde med at skabe en servicekultur samt en fleksibel tilgang over for nye virksomheders ønsker i forhold til lokalplanen.

»Vi arbejder rigtig meget med, hvordan vi kan imødekomme særlige ønsker fra virksomhederne. Det kan f.eks. være etableringen af nye højlagre, hvor vi ønsker at være fleksible i forhold til, hvor der kan bygges. Det kan f.eks. handle om, hvilke muligheder, der er for at dispensere fra lokalplanen, så de kan få byggetilladelsen,« siger Steen Christiansen.

Han understreger, at det for Albertslunds vedkommende ikke har handlet om skatter og afgifter, men snarere en åben tilgang, hvor man tydeligt signalerer imødekommenhed. Derudover nyder Albertslund godt af en placering ved motorvejsnettet nær København.

Steen Christiansen er samtidig overbevist om, at udviklingen vil blive yderligere styrket den kommende tid. Kommunen har netop vedtaget en ny erhvervsstrategi, der bl.a. skal indføre én samlet indgang for erhvervslivet samt en offensiv markedsføring over for erhvervsmæglere i hovedstadsområdet.

»Jeg forventer, at vi med den nye strategi kan accelerere udviklingen,« lyder det fra Steen Christiansen.

Ø-livet begrænser

Helt i bund i analysen, som den dårligste kommune til at tiltrække nye virksomheder, ligger Læsø i Nordjylland.

Kommunaldirektør Søren Abildtrup fra Læsø Kommune ved godt, at de ikke ligefrem er verdensmestre i at tiltrække nye virksomheder.

»Det er jo nærmest en global tendens, at folk gerne vil bo i store byer. Men det er også et stort problem, at hverken banker eller realkredit vil give lån til nye virksomheder på Læsø. Samtidig er det begrænset, hvilke virksomheder som vil slå sig ned her, hvor der er 1,5 times sejlads til fastlandet. Men vi har da en del solstrålehistorier her, især inden for turistbranchen, som klarer sig fint og udvider. Men det er op ad bakke,« siger Søren Abildtrup.

Han tilføjer, at også fiskeriet spiller en stor rolle på Læsø, hvor 20 kuttere holder til.

»Men der bliver lagt stadigt flere restriktioner på fiskeriet i Kattegat, så det er en presset branche,« siger han.

I bunden af listen finder man desuden landkommuner som Mariagerfjord, Morsø, Fanø og Bornholm.