Kommuner kan spare millioner på udlicitering

Der er stor forskel på, hvor mange tekniske opgaver kommunerne udliciterer. Ifølge Dansk Byggeri er der et potentiale til besparelser på over en halv milliard kroner, hvis kommunerne udliciterer mere.

VINTERVEJR: Sne og frost satte sit præg på Nordjylland. Her er det en snerydder på arbejde ved Hjallerup Nord for Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når der skal ryddes sne og vedligeholdes fortove i landets kommuner, er der stor forskel på, hvem der varetager opgaven.

På det tekniske område udliciterer Solrød Kommune 94 procent af opgaverne, hvorimod Bornholms Kommune kun udliciterer 12 procent. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri.

»Udlicitering på de tekniske områder i kommunerne er desværre gået lidt i stå. Det er en skam, for vi ved, at kommunerne kan spare mange penge, hvis de udliciterer flere opgaver inden for de tekniske områder,« siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Udliciteringen på de tekniske områder er steget markant siden 2007, men ligger i år på 40,1 procent i gennemsnit mod 40,2 procent sidste år. Ifølge Dansk Byggeri kan den samlede udlicitering i landet hæves til 87 procent med en tilhørende mulig besparelse på knap 550 millioner kroner.

»Det er svært at komme med en generel årsag til, hvorfor nogle kommuner hænger efter på det her område, men i nogle kommuner er der en ideologisk modstand mod at bruge private aktører til at løse de her opgaver, mens andre kommuner synes, det er bekvemt at have Vej og Park-funktionen internt. Kommunerne kunne dog med fordel lære af hinanden og prøve at gå fordomsfrit til området,« siger Morten Kamp Thomsen.

De ti kommuner, der i dag udliciterer færrest opgaver på det tekniske område, er ifølge Dansk Byggeri Bornholm, Rødovre, Tårnby, Lejre, Horsens, Hvidovre, Dragør, Furesø, Glostrup og Albertslund. I den modsatte ende af skalaen ligger Solrød, Holstebro, Frederikssund og Gribskov.

»Besparelserne ved at udlicitere ligger i, at visse private virksomheder bare er bedre til at løse opgaverne - de er mere specialiserede og har stordriftsfordele,« siger Morten Kamp Thomsen.?De tekniske områder, der er taget med i analysen, tæller blandt andet vedligeholdelse af grønne områder, kirkegårde, veje og kyster.