Kommuner går glip af milliarder

Var alle kommuner så dygtige til at udlicitere som de bedste, ville der blive råd til service og vedligeholdelse for milliarder.

Læs mere
Fold sammen
Kommunerne klager over slunkne pengekasser, men det behøver de ikke. Tog de kommuner, hvor det halter med at sende de kommunale opgaver ud til private leverandører ved lære af de bedste, ville det medføre besparelser for knap 14 milliarder kroner. Det skriver dagbladet Børsen.

Det er Dansk Industri (DI), der har regnet på mulighederne for at frigøre ressourcer til at sætte gang i nye projekter i kommunerne som eksempelvis renovering af kloaknettet eller vedligeholdelse af falmende skoler og institutioner – andre opgave som også ville kunne løses billigere med private leverandører.

DI har set på de erfaringer, som en række af landets kommuner rent faktisk har gjort sig på en vifte forskellige serviceopgaver. Kommunerne har i gennemsnit høstet en besparelse på 18,7 procent ved at udlicitere deres opgaver. Eksempelvis har Fredericia Kommune sparet over 30 pct. på ældremad ved at sende opgaven i udbud, mens driften af kommunale ejendomme i København har givet en besparelse på 15 procent ved udlicitering.

- Der er væsentlige gevinster at hente ved at kommunerne øger deres konkurrenceudsættelse, idet hver krone, der bliver anvendt på at købe ydelser hos private leverandører, rækker længere, end hvis den tilsvarende kr. blev brugt på at producere ydelser i regi af det offentlige, siger chefkonsulent i DI Peter Bay Kirkegaard til Børsen.