Kommune undrede sig over »besynderlige« prisstigninger hos privat leverandør

»Besynderlige« og »voldsomme«. Sådan betegnede Allerød Kommune de ønsker om prisstigninger, som kommunens pasfotoudbyder, Scan-Tech, fremsatte tilbage i 2012. I dag kritiseres virksomheden for ulovligt at have presset markedspriserne på pasfotos i vejret.

Jacob Grove måtte betale 125 kroner for et pasfoto, da han mødte op på Borgerservice i Lyngby-Taarbæk Kommune og skulle have et nyt pas. Han følte sig bondefanget af prisen. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er umiddelbart uforstående over for jeres udkast til voldsom prisstigning.«

Sådan lød svaret fra socialchefen i Allerød Kommune i januar 2012, da kommunens private samarbejdspartner, Scan-Tech, på mail pressede på for – endnu en gang – at få hævet pasfotopriserne i den nordsjællandske kommune.

Hvis Scan-Tech havde fået sin vilje, ville man som borger skulle betale 149 kroner for at få taget et digitalt billede i kommunens pasfotoautomat. Det svarer til en prisstigning på 75 procent i forhold til den pris, parterne oprindelig blev enige om i 2011.

Men kommunen strittede altså imod, fortæller borgmester Jørgen Johansen (K) i dag.

»Scan-Tech varslede om en betydelig prisstigning med argumentet om, at det var en ny markedspris. Det undrede os, fordi Scan-Techs egne udgifter ved systemet ikke så ud til at være ændret tilsvarende – hvilket vi også gjorde dem opmærksom på,« siger borgmester Jørgen Johansen fra Allerød Kommune.

Forhøjede priser

Scan-Techs prisstigninger på fotos til pas og kørekort er centrale i en større igangværende konkurrencesag. Berlingske kunne i går fortælle, hvordan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en foreløbig rapport konkluderer, at Scan-Tech – sammen med fotohandlernes forening DAFO – har aftalt priser og delt kunderne i mellem sig i strid med konkurrenceloven.

Som helt centralt led i aftalen forpligtede Scan-Tech sig til at arbejde for, at priserne på pasfotos ude hos kommunerne steg til niveau med fotohandlernes, så disse ikke blev udkonkurreret.

Det fremgår det af Konkurrencestyrelsens bevismateriale, som Berlingske er i besiddelse af.

Oprindelig betalte borgerne i Allerød Kommune en såkaldt klikafgift på 85 kroner til Scan-Tech, hver gang en borger benyttede pasfotoløsningen hos kommunes borgerservicecenter. Prisen blev dog kort efter hævet til 125 kroner, og i 2012 forsøgte Scan-Tech sig så igen.

»Da markedet for afregning af foto i jeres område har ændret sig, ønsker Scan-Tech at forhandle om en regulering af prisen,« lød argumentet fra Scan-Techs adm. direktør Bjarne Jensen i en mailveksling med Allerød Kommune, som kommunen har givet Berlingske indblik i.

»Prisen på markedet er p.t. kr. 149,00 som Scan-Tech ønsker prisen reguleret til«, fremgår det videre af mailen, der dog fik kommunens ansvarlige medarbejder til at stejle.

»Det forekommer dog besynderligt, at der skulle være sket en så markant stigning i markedsprisen,« konkluderer kommunens ansatte i et notat fra Allerød Kommune.

Sagen endte med, at Scan-Tech måtte opgive prisstigningen i Allerød. I mange andre kommuner steg priserne derimod stødt og ligger i dag typisk på mellem 125 og 150 kroner, viser Berlingskes research. I Rudersdal Kommune er prisen helt oppe på 165 kroner for ét digitalt billede.

Hos KL afventer man den endelige afgørelse i sagen, før man vil udtale sig. Men Pia Færch, kontorchef i KLs kontor for Digitalisering og Borgerbetjening, understreger, at kommunerne ikke har kunnet beslutte eventuelle prisstigninger på området:

»Kommunerne har ikke indflydelse på priserne på pasfoto, og pengene går ikke til kommunen. Kommunerne tilbyder som en service at tage et billede af borgeren i forbindelse med bestilling af pas. Udstyret er opstillet af en privat leverandør, og betalingen videresendes af kommunen til leverandøren. Men vi ser naturligvis gerne, at prisen for borgerne er så lav som mulig,« siger hun.

Afviser urent trav

Adm. direktør i Scan-Tech, Bjarne Jensen, har ikke ønsket at stille op til interview, men understregede i gårsdagens Berlingske i et mailsvar, »at det er Scan-Tech Sikkerhedssystemers opfattelse, at vi har handlet i overensstemmelse med reglerne, og vi mener således ikke, at der er grundlag for en konkurrencesag mod os.«

Den forhenværende bestyrelsesformand for den ene af de to selskaber i Scan-Tech-koncernen, Scan-Tech Sikkerhedssystemer, Andreas Christensen, afviser pure, at selskabet begik ulovligheder.

»Jeg mener faktisk ikke, der er nogle problemer med aftalerne for Scan-Tech Sikkerhedssystemer. Der er efter min mening ikke noget juridisk at komme efter for Konkurrencestyrelsen,« siger Andreas Christensen, der til daglig er partner i advokatselskabet Horten.

Scan-Tech Sikkerhedssystemer valgte ifølge Andreas Christensen alligevel at opsige aftalerne, da Konkurrencestyrelsen i 2012 begyndte at undersøge de høje priser på pasfotos:

»Da der kom opmærksomhed på det fra styrelsens side, var min reaktion, at der skulle styr på det i en fart, for der måtte ikke være mistanke om, at der var noget som helst forkert i virksomheden. Derfor blev aftalerne opsagt på vores initiativ.«

Men hvorfor skulle der ryddes op, hvis der ikke var nogle problemer med aftalerne?

»Hvis du handlede med det offentlige, og en myndighed kom og sagde, at der var nogle problematiske aftaler i din forretning, så ville du da også opsige aftalerne,« siger Andreas Christensen.