Kommunal forsker skal reducere sygefravær

Horsens Kommune har ansat ph.d.-studerende til at undersøge højt sygefravær blandt plejepersonale

Læs mere
Fold sammen
Horsens Kommune vil nu have en forskers svar på, hvorfor plejepersonalet har et næsten dobbelt så højt sygefravær som andre kommunalt ansatte.

Derfor har kommunen som den første i landet ansat en ph.d.-studerende, som om et par måneder trækker i social- og sundhedshjælperuniformen for at undersøge arbejdsforholdene.

Kim Bartholomæussen starter som social- og sundhedshjælperelev på et kommunalt plejehjem. Han veksler i 13 måneder mellem skole- og praktikophold, udførelse af observationer og interview.

Han vil blandt andet fokusere på, hvad man forstår ved en god omsorgsmedarbejder. Om elevernes forventninger fra skoleopholdet svarer til hverdagen på arbejdspladsen.

- Målet er at kunne vise sammenhænge mellem plejepersonalets kulturelle og sociale arbejdsforhold og et højt sygefravær, siger Kim Bartholomæussen. Han er uddannet ergoterapeut og har en mastergrad i sundhedsantropologi.

Social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere i Horsens Kommune har det seneste år haft et sygefravær på 10,9 procent, mens øvrige kommunale personalegrupper havde et sygefravær på seks procent, oplyser Karin Holland, direktør for Voksen og Sundhed, Horsens Kommune, til Erhvervsbladet.dk

- Det er for højt, og sygefraværet blandt plejepersonalet kan være et stort problem for både borgere, de syge medarbejdere og deres kolleger, siger Karin Holland.Hun forventer, at projektet kan være med til at løse problemerne og bringe sygefraværet ned.

Horsens Kommune finansierer fuldt ud forskningsprojektet, der er det første af sin art i kommunalt regi, oplyser Karin Holland.

Der er tale om et tre-årigt erhvervs ph.d.-projekt, der foregår i et samarbejde mellem Horsens Kommune, Aarhus Universitet og Institut for Antropologi, Arkæologi og Lingvistik.