Kommission: Krisen kunne være undgået

Amerikansk undersøgelseskommission konkluderer, at finanskrisen kunne være undgået. Bush-regeringen, dårlig ledelse og ubetænksomme Wall Street-investeringer får skylden.

Ringe investeringer fra amerikanske investorer får blandt andet skylden for finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske myndigheders undersøgelseskommission har lyst med bagklogskabens lygte på forløbet op til verdensøkonomiens store nedsmeltning i 2008: Sjusk med lån og overdreven risiko på Wall Street var blandt de helt store syndere bag kollapset.Rapporten kritiserer blandt andet de to tidligere formænd for den amerikanske nationalbank Alan Greenspan og Ben S. Bernanke. Også Bush-regeringen spillede en vigtig rolle, herunder finansminister Henry M. Paulson Jr., der kritiseres for ikke at være konsekvent i håndteringen op til krisens udbrud. Blandt andet ved at redde Bear Sterns-banken og ikke gøre det samme, da Lehmann Brothers kollapsede i september 2008 og var med til at indlede krisen.I følge New York Times, der har haft tidlig adgang til rapporten, konkluderer den:

"Den største tragedie ville være at acceptere påstanden om, at ingen kunne have set det komme, og man derfor ikke kunne have gjort noget. Accepterer vi den udlægning, så vil det ske igen."

Flere af rapportens konklusioner er velbeskrevede, men undersøgelsen er den hidtil grundigste gennemgang af finanskrisens årsager. 700 interviews med involverede parter har resulteret i den rapport på 576 sider, der bliver offentliggjort i morgen.

Mest overraskende skulle rapporten aflive nogle af de tidligste forklaringer på finanskrisen udspring. Blandt andet at de såkaldte sub-prime lån ikke var afgørende for den økonomiske nedsmeltning i 2008.

kommissionens hjemmeside kan du fra i morgen læse rapporten i fuld længde.