Kom med til fluefiskeri i Jackson Hole

Foto: Søren Bidstrup. Jens Chr. Hansen.
Læs mere
Fold sammen

Det årlige Jackson Hole-topmøde i USA er forlængst blevet en institution i den amerikanske økonomiske politik og dermed i den globale økonomiske politik.

I år begynder det på torsdag og slutter på lørdag i denne uge, men klimaks forventes fredag, når den amerikanske centralbankchef Janet Yellen kl. otte lokal tid træder op på podiet og holder sin tale. Den er ventet med stor spænding. Er det her, Janet Yellen kommer med det endelige signalskifte; at den amerikanske centralbank FED skifter strategi og begynder at rulle den pengepolitiske styring tilbage til perioden før finanskrisen, som eksploderede i 2008.

Er det på fredag, Fed-chefen siger til verden: Hi folks, nu går vi fra en unormal pengepolitik til igen at operere med en normal pengepolitik? Hold på hat og briller.

Ni år er der gået, siden krisen tog fart i 2008, og de to store, mægtige centralbanker, USAs Fed og EUs ECB, har lige siden tvunget renterne i bund og pumpet milliarder og atter milliarder af likviditet ud i markedet i håb om at få skubbet væksten i gang – og undgå kaos. Det er lykkedes, nogenlunde, men det har været en lang og sej kamp, som endnu langtfra er ovre. Krisen er håndteret, men følgevirkningerne er endnu ikke endegyldigt begravet.

Også ECBs chef, Mario Draghi, drager til Jackson Hole. Den europæiske centralbank har dog på forhånd ladet en sulten offentlighed forstå, at Draghi ikke har regimeskifter med i tasken for så vidt angår ECB.

Det giver mening. USA er nemlig længere fremme end Europa i bestræbelserne på at genskabe normaliteten efter krisen. Man kan sige det sådan, at USA har taget noget hårdere fat om nældens rod, de amerikanske finanshuses problemer, mens Europa i højere grad har slingret frem mod fælles løsninger.

Centralbankchefer fra hele verden, finansbosser, topøkonomer samt drenge og piger med magt mellem hænderne valfarter én gang om året til den smukt beliggende nationalpark i delstaten Wyoming og ressortet Jackson Lake Lodge. Normalt et luksuriøst turistområder med skiløb, lystfiskeri, vandreture og andre udendørs aktiviteter.

Det forlyder i øvrigt, at Federeal Reserve Bank of Kansas City, som har været vært for topmødet siden 1978, i 1980erne flyttede dette årlige topmøde til Jackson Hole for at lokke den daværende, navnkundige Fed-bankchef Paul Volcker med til mødet. Volcker var ivrig lystfisker – med flue vel og mærke. Der er noget særligt ved Jackson Hole-mødet. Det er forholdsvis åbent for omverdenen, ikke lukket som eksempelvis det hemmelige Bilderberg-møde i Europa, og ikke så diffust og selvpromoverende som Davos-mødet i Schweiz. Formålet og tanken med Jackson Hole er at få noget konkret ud af magtens mænd og kvinder på det pengepolitiske område.

Temaet på Jackson Hole-mødet i år er »Fostering a Dynamic Global Economy«. Altså at skabe grundlaget for en dynamisk, global økonomi. Problemet er blandt andet, at inflationen i disse år er banket helt i bund. I USA 1,4 procent og i EU 1,3 procent. Det er for lidt, med så lav en inflation risikerer den vestlige økonomi at gå i stå. Målsætningen, set fra et pengepolitisk synspunkt, er at ramme en inflation i omegnen af to procent.

Der er da også en del, der tyder på, at det kan lykkes. Væksten er habil og stabil i USA, og væksten er langt om længe på vej op i Europa.

Men slangen i det paradis er, at selv de mest kløgtige økonomer er usikre på, hvad der vil ske, når Fed i USA begynder den såkaldte balancereduktion, og ECB begynder tilbagerulningen af de såkaldte QE-programmer.

I korthed handler det om, at både Fed og ECB skal suge noget af den likviditet op ved at sælge obligationer, den likviditet som er blevet pumpet ud i markedet under krisen. ECB pumper fortsat likviditet ud i markedet for 60 mia. euro – om måneden. Hvem skal købe og til hvilke priser?

Det er her, Mario Draghi og mere aktuelt Janet Yellen ved Jackson Hole-mødet kommer ind i billedet. Hvornår sætter de to centralbanker det eksperiment i gang? Det kan udvikle sig til et psykologisk spil.

Verdens finansielle markeder er klistret sammen som aldrig før, og derfor er Jackson Hole-mødet ugens vigtigste begivenhed.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator