Kohl sagsøger ghostwriter for tillidsbrud

Tysklands tidligere kansler Helmut Kohl har sagsøgt sin tidligere ghostwriter for fem mio. euro på grund af pinlig uautoriseret biografi.

Tysklands længst siddende kansler, den nu 85-årige Helmuth Kohl. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

Tysklands længst siddende kansler, den nu 85-årige Helmuth Kohl, har sagsøgt sin tidligere ghostwriter for fem mio. euro svarende til over 37 mio. kroner for tillidsbrud. Ghostwriteren har ifølge Kohl misbrugt 630 timers private interview, som udstiller Kohl og gør ham til grin, mener kansleren.

Forfatteren Heriberet Schwan har bl.a. citeret Helmut Kohl for uforsigtige bemærkninger om nære kolleger, herunder Tysklands nuværende kansler Angela Merkel. Hun kunne ifølge Kohl ikke spise ordentligt med kniv og gaffel, da hun gik ind i politik. Om Sovjetunionens tildigere leder, Mikhail Gorbatjov, fejlede, hvilket har ødelagt forholdet mellem de to mænd, skriver den britiske avis The Times.

Helmut Kohl kalder i bogen tidligere partifæller for forrædere, inklusive Tysklands tidligere præsident Christian Wullff, om hvem Kohl i bogen siger: »Han er en meget stor forræder. Og samtidig er han et nul,« hedder det i den 256 sider lange bog, hvis engelske titel er »Legacy, The Kohl Protocols«.

Kohl mener, at i alt 115 citater ikke burde være brugt af forfatteren. Ifølge den tidligere kansler er de taget ud af en sammenhæng og var ikke egnet til publicering.

Kohl har allerede fået forbudt flere udgivelser af bogen, som er solgt i 200.000 eksemplarer, men brugte kopier cirkulerer, og de skarpeste citater har været citeret overalt i de tyske medier.