Københavnske toppolitikere slås om erhvervslivet

Puslespillet om de københavnske borgmesterposter er stadig ikke lagt, og Erhvervsservice står centralt i striden.

Pia Allerslev (V) har muligheden for at vriste Erhvervsservice ud af favnen på Morten Kabell (EL), hvis hun vælger alt andet end beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten. Og der kan gå op til to uger før københavnerne kender udfaldet af deres valg. Foto: Katrine Emilie Andersen Fold sammen
Læs mere

De københavnske virksomheders dør ind til kommunen, Erhvervsservice, spiller en afgørende rolle i den borgmesterkabale, der lige nu udspiller sig på Københavns Rådhus. De næste fire år kan myndigheden således lande under en borgmester fra enten Venstre, de Radikale eller Enhedslisten. Erhvervsservice hører traditionelt under den vigtige teknik- og miljøborgmestertitel, som der var kamp til stregen om ved tirsdagens kommunalvalg. Vinderen af den erhvervspolitiske nøglepost blev Morten Kabell (EL), men hans pastorat kan altså meget vel gå hen og blive amputeret i det puslespil, der i øjeblikket foregår med at fordele de resterende fem borgmesterposter.

Ud over at være bindeled mellem virksomheder og kommunen spiller Erhvervsservice også en stor rolle i at lægge de strategier, der skal sikre vækst og arbejdspladser til København. Et område, hvor overborgmester Frank Jensen (S) har sat alle sejl ind på at styre København væk fra sin skuffende erhvervsklimatiske placering.

Kamp om at vejlede virksomhederne

Venstres nuværende kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev har gjort meget ud af på erhvervslivets vegne at advare mod, at Enhedslisten kom i spidsen for teknik og miljø i København. Hun kunne også være lykkedes med at holde de to adskilt, hvis blå blok ligesom ved sidste valg kunne have konstitueret sig med de Radikale.

Sådan gik det som bekendt ikke, men nu har hun chancen for at rykke rundt på de erhvervspolitiske brikker i kommunen.

Det er nemlig selvsamme Pia Allerslev, der i øjeblikket har trykket pause i borgmesterkabalen og udbedt sig betænkningstid til at finde ud af, hvilken post hun som tredjevælger kunne tænke sig. Her har hun muligheden for at vriste Erhvervsservice ud af favnen på Enhedslisten, hvis hun vælger alt andet end beskæftigelses- og integrationsborgmesterposten. Så kan de Radikales Anna Mee Allerslev beholde den post og samtidig få Erhvervsservice med i købet. Men det centrale spørgsmål er nu, om Pia Allerslev vil kunne få en lignende aftale med rød blok, hvis hun selv vælger at blive beskæftigelses- og integrationsborgmester. Et forhold, der ifølge Berlingskes oplysninger er afgørende for Pia Allerslevs valg og dermed for kabalens videre forløb.

Det er ikke udelukket, at det kan lade sig gøre, men der er ikke deciderede forhandlinger på tegnebrættet i øjeblikket, og Pia Allerslev har indtil 5. december til at beslutte sig. Dermed kan der i princippet gå næsten to uger, før københavnerne kan stifte bekendtskab med det endelige udfald af deres valg.

EL vil også skabe arbejdspladser

Tre partier – de Radikale, Venstre og Enhedslisten – havde forhåbninger om at overtage posten som teknik- og miljøborgmester, der anses som den næstmest indflydelsesrige på Rådhuset efter overborgmesterposten. Både op til og efter valget har der generelt været stor fokus på erhvervslivets vilkår. Ikke mindst efter den skuffende 86. plads på DIs liste over kommunalt erhvervsklima, som København indtager i år.

Og som Berlingske Business forleden kunne beskrive, stiller dele af det københavnske erhvervsliv sig skeptiske over for, hvad Enhedslisten med kontante valgkampsudmeldinger som »Bilerne bagerst« vil gøre for at imødekomme virksomhederne.

Morten Kabell forsikrede i den forbindelse om, at erhvervslivets skepsis er ubegrundet.

»Det er vigtigt, at vi også arbejder som kommune for at skabe flere arbejdspladser og dermed også give nogle ordentlige vilkår for iværksættere og små og mellemstore virksomheder i København,« siger han og henviser til, at Enhedslisten blandt andet var med til at fjerne udeserveringsgebyret, fordi man »gerne ville være med til at se, om det ville få en indvirkning på omsætningen og antallet af arbejdspladser i erhvervet«.