København slår Stockholm, biotekfirma rumsterer med børsplaner og den lykkelige saga på Island

Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen.

Lad denne vinterferie-uge begynde med en god nyhed. København - eller retter Greater Copenhagen, der dækker over kommuner i Østdanmark og Skåne - rykker op i den europæiske superliga for investeringer og vækst. Dermed slår København stærke konkurrenter som Stockholm, Hamburg, Berlin og Amsterdam af banen, viser en ny opgørelse fra Financial Times. Alene det seneste år er der skabt 900 arbejdspladser i regionen.

Ser vi snart en ny biotek-børsdarling? Tiden er i hvert fald kommet dertil, hvor Symphogen skal op af biotekselskabernes rugekasse. Symphogen-chef Kirsten Drejer siger, at næste skridt med dyre fase 3-studier vil kræve, at der kommer yderligere kapital på bordet. »Det kan så blive vores nuværende investorer og eventuelt nogle nye eller måske mere naturligt, at vi går på børsen,« siger hun.

Island og finanskrise er to ord, der af gode grunde har hængt uløseligt sammen siden finanskrisen i 2008. Men måske er det tid til at give den kobling et mere historisk skær. Landet ligner ikke længere en græsk tragedie, men derimod en lykkelig saga. Bl.a. gør Island gør sig bl.a. klar til at sløjfe valutarestriktioner. Det har bl.a. krævet et omfattende retsopgør i Island at nå dertil.

De amerikanske børser holder lukket i dag, men til gengæld er der her til morgen allerede røre på det kinesiske aktiemarked, efter at det har været lukket i en uge. Det følger vi med i, ligesom vi holder et vågent øje med dagens andre begivenheder.

God dag.

Anders Rostgaard Birkmann, dagens onlineansvarlige