København skaber væksten

Økonomien i hovedstaden vokser og giver overskud for Danmark, men truer med at dele landet i A, B, og C-hold.

Hovedstaden er en økonomisk vækstmotor. Her ses Københavns rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>København står for stort set al økonomisk vækst i Danmark, mens resten af landet stadig er kriseramt, viser nye tal fra Nykredit, skriver Jyllands-Posten.

Eksperter bruger undersøgelsen som argument for at bruge flere penge på hovedstaden, da byen kan blive en endnu større vækstmotor for landet.

»Man kan diskutere, om ikke man skal lade København køre sit eget ræs. At vende udviklingen er nok for sent. Man skal passe på ikke at svække København for at stimulere andre områder,« siger Høgni Kalsø Hansen, ekspert i økonomisk geografi ved København Universitet.

For hver gang der skabes 100 job i hovedstaden kaster det det 20 job af sig i det øvrige Danmark, viser tal fra OECD.

Derimod giver det det kun syv ekstra job i resten af Danmark for hver 100, der skabes uden for hovedstaden.

Høgni Hansen mener, at de tal måske kan forbedres, hvis der bruges flere penge på motorveje og tog som forbinder landet.

København bidrog med 2,7 procent til den økonomiske vækst i Danmark i perioden fra 2010 til 2012, mens resten af landet kun kom op på 0,5 procent.

Den udvikling vil ifølge Nykredit fortsætte, da de mange service- og medicinalvirksomheder i København de næste mange år vil have bedre betingelser end industrivirksomhederne, som fortrinsvist ligger i de andre landsdele.