København sætter turbo på jobvækst

Det er i København og Nordsjælland, der bliver skabt flest job i opsvinget. En direkte følge af, at servicesektoren tager over.

Det er i høj grad servicesektoren, som fyrer op under kedlerne i landets største by. Service-sektoren dækker over alt lige fra rengøringsassistenter, tjenere og over til de mere videnstunge jobs som rådgivende konsulenter og lignende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er københavnerne og nordsjællænderne, der er er de klare vindere i det gryende opsving. Det er sat turbo på jobvæksten i og omkring hovedstaden, hvor det går betydelig stærkere end i andre dele af landet.

Det viser en helt dugfrisk analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Tallene viser, at der nu er fremgang i beskæftigelsen over hele landet, og siden april 2013 er der skabt lige under 60.000 nye job.

Klart bedst går det i Københavns omegn, København samt Nordsjælland, hvor der har været et plus i beskæftigelsen på henholdsvis 4,5 pct., 4,4 pct. og 3,5 pct. Sammenlagt er der skabt næsten 26.000 job i den del af landet.

Det svarer til lige under 44 pct. af de nye job, som er kommet inden for de seneste to år. Og det er i høj grad servicesektoren, som fyrer op under kedlerne i landets største by. Service- sektoren dækker over alt lige fra rengøringsassistenter, tjenere og over til de mere videnstunge jobs som rådgivende konsulenter og lignende.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, fremhæver, at københavernes vinderposition er en følge af, at der bliver skabt flere og flere job, hvor der er brug for højtuddannede medarbejdere.

»København kom mildest gennem finankrisen, og det er også hovedstaden, der bagefter er kommet sig hurtigst. Tidligere ville virksomhederne gerne være lidt ude på landet. Der var der mulighed for at forurene noget mere, og det betød ikke så meget, hvis de larmede. Men i dag bliver der skabt mange videnstunge job, og de bliver placeret i de store byer, for det er der, den veluddannede arbejdskraft bor,« siger Steen Bocian, der mener, at koncentration af vores økonomi omkring hovedstaden og de andre større byer vil fortsætte fremover.

Det er chefanalytiker i AE Erik Bjørsted meget enig i. Men han fremhæver, at det er hele servicesektoren, der står stærkt i hovedstaden.

»I København og omegn bor der mange mennesker, som skal serviceres. Det er med til at skabe meget beskæftigelse. Det er en udfordring i andre dele af landet. Der er det industrien, som dominerer, og der er ikke så mange personer, der har brug for service,« siger Erik Bjørsted.

Uden for København er den største vækst i antal job i Østjylland med et plus på 3,3 pct.