København flopper som erhvervskommune

Midtjylland er stedet at søge hen, hvis man som erhvervsdrivende er interesseret i at arbejde under de bedste erhvervsvilkår. En ny undersøgelse fra DI om erhvervsklimaet i danske kommuner placerer igen jyske kommuner i toppen, mens København ligger i bunden.

København er faldet med ti pladser siden sidste år, i undersøgelsen om kommunernes erhvervsklima, mens Ikast-Brande for sjette år i træk holder sin førsteplads. Og det betyder ifølge administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad, en hel del for kommunerne, hvor venlige de er over for erhvervslivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Hold dig væk fra København og søg i stedet mod det midtjyske, hvis du er erhvervsdrivende og ønsker at køre din virksomhed under de bedste vilkår.

En ny undersøgelse fra DI om erhvervsklimaet konkluderer nemlig, at det er kommunerne Ikast-Brande, Hedensted, Skanderborg og Herning, der er mest »erhvervsvenlige«, som det hedder i undersøgelsen. I bunden finder man København, som ligger næstsidst på listen over 96 kommuner, kun undergået af Odsherred.

Dermed er København faldet med ti pladser siden sidste år, mens Ikast-Brande for sjette år i træk holder sin førsteplads. Og det betyder ifølge administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad, en hel del for kommunerne, hvor venlige de er over for erhvervslivet.

»Vi kan se, at et godt erhvervsklima betyder flere private arbejdspladser. Tilfredse virksomheder bliver i højere grad, hvor de er, og attraktive forhold trækker nye virksomheder og private arbejdspladser til. Det er en udvikling, som også kommer kommunens borgere til gode,« lyder det fra DI-direktør Karsten Dybvad i en meddelelse.

Undersøgelsen er baseret på 7.299 virksomheder, som har vurderet deres kommunes erhvervsklima, for eksempel dialogen med politikere og embedsmænd, infrastruktur, adgang til arbejdskraft, sagsbehandling og andet. Virksomhederne er ifølge DI generelt mere tilfredse med erhvervsklimaet i deres kommune i forhold til tidligere år, men tilfredsheden er altså steget mest i de kommuner, der ligger længst væk fra de store byer, herunder København.

Ind i den gode spiral

Ifølge Karsten Dybvad er et godt erhvervsklima afgørende for meget mere end de erhvervsdrivende. Det er også med til at øge velfærden i kommunerne. Derfor er det vigtigt at komme ind i den gode spiral, der starter med et blomstrende erhvervsliv, mener Karsten Dybvad.

»I kommuner med vækst og arbejdspladser er der bedre råd til velfærd som for eksempel nye smartboards i skolerne, omfartsveje og råd til bedre mad til børn i daginstitutionerne og omsorg til de ældre på plejecentrene,« udtaler DI-direktøren.

Blandt de 20 bedst placerede kommuner på listen er Skive og Samsø højdespringere.

Mens Samsø er rykket op på en 16. plads fra en plads som nummer 76 på sidste års liste, er Skive i år på en 17. plads mod sidste års plads som nummer 45. I bunden er Kerteminde faldet til nummer 93 fra sidste års placering som nummer 49, mens Roskilde sidste år lå nummer 43, men i år som nummer 83 er blandt de 20 ringeste kommuner.