København får endnu en ny bydel

Valbys gamle grønttorv skal udvikles til en ny bydel. I de kommende år vil 2000 lejligheder skyde op ad jorden sammen med rækkehuse og en ny park.

Foto: POLYFORM Arkitekter. Fold sammen
Læs mere

Københavns næste bydel kommer til at hedde Ny Valby. Det er resultatet af en ny aftale mellem FB Gruppen og pensionsselskabet PKA, der sammen har købt de 160.000 kvadratmeter grund i Valby, hvor Københavns gamle Grøntorv ligger.

Grøntorvet flytter til Høje Taastrup, og det åbner op for at kranerne nu kan rykke ind på grunden i Valby.

De skal bygge 2.000 nye lejligheder, rækkehuse samt en ny park. Derudover kommer Ny Valby også til at få fem højhuse på 50 til 80 meter.

Byggeriet har en samlet værdi på godt fem milliarder kroner, og forventes at stå færdigt allerede om fire til fem år. Dans byggeri anslår, at planen har en jobeffekt på 5.200 mandeår, svarende til konstant beskæftigelse for 1.000 til 1.300 håndværkere, rådgivere og underleverandører i hele byggefasen.

»Vi får mulighed for at skabe rammerne om en hel lille by, der får en god blanding af almene boliger, lejeboliger, andelsboliger og ejerboliger, som alle bliver til at betale. Ny Valby får familieboliger, seniorboliger og ungdomsboliger, og der kommer lejligheder samt række- eller byhuse med små haver. Det bliver samtidig en grøn bydel – i midten anlægger vi en park på 19.000 kvadratmeter, hvor bjælker fra den store auktionshal bevarer områdets historie,« siger Hans-Bo Hyldig, administrerende direktør og medejer i FB Gruppen.

Københavns overborgmester Frank Jensen hilser ligeledes projektet velkommen:

»København får omkring 10.000 ekstra indbyggere hvert år, og det kræver nye boliger. Det har vi nu sikret, at i får i Ny Valby. Det bliver en blandet bydel med både ejerboliger, lejeboliger og almene boliger. Det er vigtigt for mig, at der bliver plads til alle i København, og at der også bliver bygget boliger, der er til at betale for skolelærere, sygeplejersker og pensionister,« siger overborgmester Frank Jensen (S).

Ny Valby bliver sidste skud på stammen af nybyggerier i København, der foruden det gamle grøntorv omfatter den gamle, Carlsberg-grund, Nordhavn og kvarteret omkring Københavns nye arena i Ørestaden.