Køb sommerhus for lavere skat og lønhop

Der bliver flere penge til forbrug for mange danskere de kommende år. Har man sparet 500.000 kroner op, er der faktisk råd til et sommerhus.

De kommende års fald i skatten kombineret med lønstigninger giver tilsammen så meget, at det er meget tæt på at kunne betale ydelsen på et typisk dansk sommerhus.

I hvert fald, hvis man har sparet omkring 500.000 kroner op til udbetalingen, kan »nøjes« med et fritidshus til tæt ved 1,5 millioner kroner, og samtidig er villig til ind i mellem at leje huset ud. Det viser beregninger, som Danske Bank og Home har udarbejdet for Berlingske Business.

Et vellønnet ægtepar med en årsindtægt på 800.000 kroner vil, når de planlagte lettelser i skatten er indfaset fra og med 2009, og lønnen samtidig er steget, få tæt ved 2.000 kroner mere at gøre godt med om måneden.

Lægges dertil en sparet udgift til ferier på 20.000 kroner om året, og en lejeindtægt efter skat på andre 20.000 kroner, er der 5.333 kroner at købe sommerhus for om måneden.

»For de penge kan man sagtens betale et sommerhus til 1,5 millioner kroner med en udbetaling på 500.00 kroner. Ydelsen efter skat på et sådant sommerhus, hvor også ejendomsskatter, vand, varme og forsikringer er regnet med, vil være på godt 5.000 kroner om måneden lidt afhængigt af, hvilket lån man vælger,« siger kommunikationschef hos Home, Niels H. Carstensen.

Han tilføjer, at den velstillede familie blot skal have en gennemsnitlig lønstigning på tre procent, så har de råd til at købe et godt sommerhus til 1,5 millioner kroner, hvis de har lidt penge på kistebunden og vælger at bruge skattelettelsen samt lønstigningen på at indfri drømmen om en ekstra bolig.

Hold ferie i huset
En indtægt på 20.000 kroner efter skat fra udlejning af et typisk sommerhus er absolut realistisk, vurderer Home. Det er også forudsat i regnestykket, at familien, når den nu drømmer om et sommerhus, også holder ferie i huset og sparer i hvert fald et årligt ferieophold.

Hvis man tager afdragsfrie lån, er det i dag ikke dyrere at købe et sommerhus end for fem år siden, da sommerhuset kun kostede det halve. Forskellen er så, at man ikke afdrager på boliglånet, hvis man skal sidde for samme ydelse om måneden.

»Men kan man leve med det, og sparer man op andre steder, er det altså muligt at indfri drømmen om et fritidshus,« siger Niels H. Carstensen.

Historisk har sommerhuse været en god investering. Men de færreste anbefaler køb af fritidshus for at tjene hurtige gevinster. Et fritidshus skal man købe, hvis man gerne vil have en ekstra bolig til at slappe af i ved vandet, stranden eller skoven.

Trods mange dystre spådomme, har priserne på sommerhuse på det sidste holdt nogenlunde stand mod den stigende rente. På landsplan koster et sommerhus i gennemsnit lige under 20.000 kroner per kvadratmeter.