Køb af kopivarer skal straffes

Politikere er positive over for at give bøder til forbrugere, der køber ulovlige kopier.

Venstre og Socialdemokratiet er positive over for at skærpe lovgivningen, så køb af ulovlige kopier straffes med bøde. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Producenterne og forhandlerne af kopivarer har stjålet rettighederne fra den virksomhed, som har investeret i en mærkevare. Derfor er det en form for hæleri, når forbrugeren køber piratkopier. Jeg er enig i, at det bør føre til bødestraf. Det vil sende et klart signal om, at det ikke er acceptabelt, siger Jacob Jensen, erhvervspolitisk ordfører for Venstre til avisen.

Ifølge en ny undersøgelse har hver fjerde dansker købt falske mærkevarer, og tre fjerdedele af dem vidste godt, at de købte en ulovlig kopi.

Jacob Jensen får opbakning fra socialdemokraten Niels Sindal, der er medlem af Folketingets erhvervsudvalg.

- Vi har ikke noget imod bødestraf, hvis det er det, der skal til for at løse problemet med den voksende handel med kopivarer. Jeg synes, at det er flovt, at danskerne køber kopivarer i så stort et omfang. Vi går ind for fair trade, også på dette område, siger Niels Sindal.

Begge politikere er enige om, at bødestraf til forbrugerne ikke skal stå alene. Der skal også sættes massivt ind for at bremse bagmændene, som producerer og distribuerer de ulovlige kopier.

Mere kontrolDansk Folkeparti er ikke tilhænger af at straffe den enkelte forbruger. Partiet foretrækker en øget indsats mod bagmændene.

- Jeg mener, det er rigtigt at have en bagatelgrænse. Vi skal passe på ikke at skyde gråspurve med kanoner, siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti til Jyllands-Posten..

Erhvervsorganisationen HTS samt Dansk Textil Union mener, at det er nødvendigt at indføre bødestraf til forbrugerne for at dæmme op for den hastigt voksende handel med kopiprodukter.

Dansk Industri er ikke afvisende over for bødestraf, men organisationen afventer anbefalingerne fra en arbejdsgruppe under Økonomi- og Erhvervsministeriet, som ventes at blive præsenteret inden udgangen af januar.

- trichs