Koch opfordrer til stor skattereform

Det haster med at få vedtaget en stor skattereform, hvis det danske velfærdssamfund skal bevares.

Foto: Scanpix
Det siger formanden for regeringens skattekommission, den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, i et interview med Altinget.dk. Det sker kun godt en uge, inden Skattekommissionen fremlægger sin rapport den 2. februar.

Carsten Koch advarer om, at samfundets svageste på længere sigt vil sidde tilbage med regningen, hvis ikke marginalskatten bliver sat ned nu:

"Hvis ikke man gør noget alvorligt, så sælger man simpelthen dem, der er afhængige af den offentlige sektor. Vi andre skal nok klare os - med privathospitaler osv. - men de svageste får det ikke så sjovt, hvis man stikker hovedet i busken og ikke kan tage sig sammen til at lave en skattereform," siger Carsten Koch.

Mål: Flere hænder ud på arbejdsmarkedet
Regeringen gav sidste år skattekommissionen med Carsten Koch i spidsen den opgave at fremlægge forslag til en skattereform, der på én gang nedsatte marginalskatten, fremmede energi- og klimadagsordenen og var socialt afbalanceret.

Målet er blandt andet at skaffe flere hænder ud på arbejdsmarkedet, der i disse år mister mere arbejdskraft, end det vinder.

"I dag straffer vi det at gøre en ekstra indsats alt for hårdt. Når man tager en marginalskat på 63 procent af endda beskedne indkomster, f.eks. en metalarbejder, der tager overtimer, og der oven i det kommer forbrugsafgifter, så er det samlet set simpelthen for belastende. Der ligger meget store udfordringer foran os i, at der bliver flere ældre, færre på arbejdsmarkedet, mens indtægterne fra olien og gassen i Nordsøen er svindende. Derfor bliver vi nødt til at mobilisere noget mere arbejde og få flere til at gøre en ekstra indsats," siger Carsten Koch.

I sidste uge kunne dagbladet Børsen afsløre, at Skattekommissionen vil forslå en skatteomlægning på 36 milliarder kroner, der blandt andet indebærer en fjernelse af mellemskatten og en reduktion af topskatten, men til gengæld flere energiafgifter og en beskæring af kørsels- og rentefradraget.

Ritzau