Købmand Reitan rusker discountkongerne

Berlingske Business har samlet ugens op- og nedture i et overblik lige her.

Fra venstre: Camilla Sylvest, Ole Robert Reitan, Lasse Nyby, Niels thorsborg og Peter Sonne. Fotorgrafer, fra venstre: Thomas Lekfeldt, Niels Ahlmann Olesen, Henning Bagger, Mads Nissen og PR Fold sammen
Læs mere

Ugens opture

Sylvests simple opskrift på succes

44-årige Camilla Sylvest har gjort livet lidt lettere for gossipperne i denne uge. For selvfølgelig gør vi os umage med at finde kvindelige kandidater til både op- og nedturene på ugens formbarometer i Business-Damnmark.

Og her kommer Camilla Sylvest ind som en oplagt vinder. Hun springer ind som medlem af den øverste koncernledelse i den ellers hidtil mandsdominerede medicinalkoncern. Camilla Sylvest synes at have været med til at knække koden for Novo Nordisk på det svære kinesiske marked. Noget tyder på, at det nye koncernmedlem har gjort noget så enkelt som at stikke fingeren i den kinesiske jord i forsøget på at ramme Kina med de produkter, som forbrugerne på de forskellige markeder i det vældige Kina nu engang efterspørger.

Det lyder enkelt, men det kan være svært at sidde hjemme i Bagsværd og ikke forfalde til tanken om, at Kina er et marked. Camilla Sylvest får ansvaret for Novo Nordisks samlede kommercielle strategi. Altså noget med at få markedsført og langet de rigtige Novo-produkter over disken.

Købmand Reitan rusker discountkongerne

Indrømmet, gossiplisten har en tendens til først og fremmest at rose og rise businessmænd og - kvinder med danske pas. I denne uge lukker vi så en nordmand ind på den eksklusive optursliste. Rema 1000-bossen Ole Robert Reitan. Hvorfor? Fordi det er lykkedes ham at banke igennem med en discountkæde, hvor forbrugerne trods Rema 1000s discountstatus og billige priser ikke efterlades med det triste indtryk af at gå rundt på et lager.

Reitan varsler yderligere ekspansion på det i forvejen overfyldte danske detailhandelsmarked og håber at kunne støde Dansk Supermarkeds Netto-kæde af pinden. Snart runder Rema 1000 butik nummer 300 i Danmark. Omsætningen i 2016 var på 12 mia. kr.

Reitan er presset på hjemmebanen i Norge, og måske er det derfor, at han melder så offensivt ud i Damark. Nuvel, ikke med klokkeklare og konkrete budskaber, men alene med nogle mere uforpligtende udmeldinger om at Rema 1000 skal være bedst og billigst i Danmark. Forhåbentlig giver det bedre og billigere varer til os forbrugere.

Nordjyden Nyby mod nye rekorder

»Samlet set er vi rigtigt godt tilpas med det regnskab.« Sådan lød vurderingen fra Spar Nord-topchefen, Lasse Nyby, da han i denne uge lagde halvårstallene frem. Og ja, bankerne svømmer i penge i disse år, så selvfølgelig scorer også Aalborg-banken Spar Nord på den nederste bundlinje.

Lasse Nybys underspillede glædesudbrud dækker over det bedste resultat nogensinde – faktisk placerer han sig i toppen blandt ligemænd i finansen.

Nyby er en bankdirektør, der bevæger sig lidt under radaren i den store offentlighed. Han er ikke de store armbevægelsers mand. Stille og roligt har han fået banket Spar Nord, som tilbage i historien har haft sine problemer, op til en supersolid regionalbank i det nordjyske. Samtidig sidder han centralt placeret i finansens inderkreds – ikke mindst med en særdeles interessant strategisk post som medlem af Nykredit-bestyrelsen. Skal der tænkes fusioner i den danske finanssektor, er det noget nær umuligt at komme uden om at tale med Nyby. Det er ikke så tosset endda.

Ugens nedture

Fynsk milliardær er kræmmer lidt endnu

Han er lidt af en kræmmer. Og nu kan den fynske milliardær Niels Thorborg med rette kalde sig kræmmer – eller rettere isenkræmmer – lidt endnu.

For Niels Thorborg hænger på en stribe isenkrambutikker, som han ellers troede, han var sluppet af med – med fortjeneste selvfølgelig.

Men så sagde Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nej til at lade Imerco og hans Inspiration-kæde fusionere, og nu har han måttet etablere en helt ny selvstændig kæde i stedet.

Det er lidt noget bøvl, og garanteret ikke noget Niels Thorborg er tilfreds med, for det fjerner fokus fra hans øvrige forretninger, og mon ikke kæden af butikker stadig er på til salg-hylderne hos hans hjælpere?

Men når alt kommer til alt, så er det nok ikke en sag, som giver Niels Thorborg mange søvnløse timer.

For hans forretningsimperium hiver til stadighed store overskud hjem, trukket af danskernes evige lyst til at leje og købe elektronik gennem hans L’easy-kæde, som er suverænt størst på det marked.

Et kursus i dårlig forretningssans

Man kan lære noget af andres successer. Men i høj grad også af fiaskoer. Og ser man alene på de tab, som vrede kreditorer har meldt sig med i kølvandet på konkursen i kursuskongen Peter Sonnes Probana-koncern, så må man sige, at der er meget at lære af nedturen – ikke mindst, hvad man ikke skal gøre, hvis man vil drive forretning.

En helt ny opgørelse viser, at kreditorerne har anmeldt krav mod konkursboet på hele 45 mio. kr. Det er et nærmest eksorbitant stort beløb, når man tager i betragtning, at Probana og Peter Sonnes forretning trods alt bare bestod af at arrangere kurser og skoleforløb.

Sådanne krav kunne man forstå, hvis man stod med en virksomhed, der havde fabrikker, store produktionsanlæg m.m., men her er det et næsten uforståeligt stort beløb.

Vi ved ikke, hvordan Peter Sonne forholder sig til kravene. Faktisk har vi ikke hørt noget fra ham i mange måneder. Tilbage står, at hans forretningsmodel i hvert fald ikke er værd at kopiere.

Dømt topchef skal i fængsel

Det kan godt være, at mange taler om banditter i habitter. Men heldigvis er det uhyre sjældent, at danske topchefer bliver taget med hånden i kassen, og endnu sjældnere at topchefer ender i fængsel.

Men netop det må den tidligere storaktionær og direktør i den familiekontrolledere rengøringskæmpe Forenede Service, Peer Michael Krogh, imidlertid nu gøre sig klar til. Efter en lang proces og en anke har landsretten netop slået fast, at Peer Michael Krogh skal i fængsel i to år og seks måneder.

Han blev dømt for groft skattesvig i forbindelse med sit salg af aktier i flere portioner for et stort millionbeløb. Salget af aktier – tilbage til selskabet vel at mærke – indberettede han ikke til Skat og slap således for den store skatteregning, som den slags handler altid fører med sig. Udover fængselsdommen skal Peer Michael Krogh betale en bøde på 11 mio. kr. Peer Michael Krogh ejede det store servicefirma i fællesskab med sin far og søster, men måtte sælge på grund af dårlig privatøkonomi.