Kloge studerende styrer uden om Danmark

Der bliver længere mellem de gule, brune og sorte på universiteterne, der skal være med til at gøre Danmark til et konkurrencedygtigt videnssamfund.

Faktisk er antallet af nye, ikke-europæiske studerende ved de videregående uddannelser faldet med omkring 35 procent fra 2005 til 2006, skriver Information.

Faldet står i kontrast til regeringens intentioner om at markedsføre Danmark globalt som uddannelsesland.

På baggrund af at mange studerende blandt andet fra Kina søgte hertil for at få gratis undervisning, blev der i fjor indført en regel om, at universiteterne som minimum skal opkræve kostprisen af studerende, der kommer fra lande uden for EU og Norden.

Den ændring i prispolitikken har haft alvorlige følger på de store ingeniørstudier, f.eks. på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) ved København.

Mens universitetet ved studiestart i september 2005 tog imod 160 farvede, så var der kun 27 at byde velkommen til i 2006. Rektor ved DTU, Lars Pallesen, siger til Dagbladet Information.

»Videnskabsminister Helge Sander har sagt med et glimt i øjet, at vi ikke kan påtage os at uddanne hele den kinesiske befolkning. Men derfor behøver vi jo ikke at gå over til den anden ekstrem, hvor vi slet ikke uddanner nogen. Som land har vi brug for at få dygtige udlændinge hertil. Og man skal jo heller ikke glemme, at vi er udsat for et brain drain på grund af alle de begavede danskere, der søger uddannelse i udlandet.«

Formanden for Ingeniørforeningen i Danmark, Lars Bytoft, mener, at med globaliseringen »kan vi næsten ikke få for mange kloge hoveder hertil,« og at Folketinget derfor skal passe på med barrierer i forhold til udenlandske studerende.

»Ifølge egne og ministerielle beregninger kommer vi til at mangle i omegnen af 14.000 ingeniører i 2020, medmindre der gøres en stor indsats. En af initiativerne må være at få flere ingeniørstuderende hertil fra udlandet - ikke færre,« siger Bytoft.

Kinesiske, pakistanske og indiske ingeniørstuderende skal nu betale 102.500 kroner årligt for at gå på DTU. Ovre på den anden side af Øresund på ingeniørstudierne i Göteborg og Stockholm er det næsten gratis.

Kilde: Information