Klimaforurening så godt som gratis

Prisen på EUs CO2-kvoter er styrtdykket siden nytår, og storbanken UBS forventer, at det bliver tæt på gratis at udlede CO2 i Europa frem til 2020. Connie Hedegaard kræver handling.

Prisen for at udlede CO2 ud er den laveste, siden kvoterne blev indført. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

KØBENHAVN/BRUXELLES: Forureneren betaler er et hæderkronet princip i europæisk miljøpolitik. Men sådan er det ikke længere, når det handler om CO2-udledning.

EUs kvotesystem er ved at kollapse alene den seneste uge er prisen for CO2-kvoter faldet med op mod 40 procent. En total fallit for kvotesystemet, der ellers var tiltænkt at gøre det dyrt for europæiske virksomheder at udlede store mængder CO2, lyder det fra storbanken UBS.

»Vi er vidner til kvotesystemets totale kollaps. Måske kan man politisk blive enige om tiltag, der vil øge prisen på kvoterne. Men der kan gå år, før der er enighed. Min vurdering er, at den nuværende kvotepris på omkring tre euro per ton vil falde til tæt på nul frem mod 2020, hvor EUs nye klimastrategi skal træde i kraft,« siger Per Lekander, chefresearcher på energiområdet for UBS, til Business.

Så selv om CO2-udledning fås til historisk lavpris, vil det falde til så godt som gratis. Kollapset er udløst af den økonomiske krise i Europa. Den har sænket produktionen i de europæiske virksomheder, hvilket mindsker udledningen af CO2 og dermed tilsvarende mindsker behovet for CO2-kvoter. Samtidig er mængden af vedvarende energi øget, hvilket i sig selv skaber et overudbud af CO2-kvoter.

»Hvis ikke de europæiske politikere skrider til handling og finder en løsning f.eks. ved at udskyde salget af en del af kvoterne vil vi ende i en situation, hvor nationalstaterne udvikler egne tiltag for at mindske udledningen i stedet for de fælles EU-kvoter. Så står vi med 27 forskellige løsninger, hvilket ville være stærkt skadeligt for konkurrencekraften i EU,« siger Ulrich Bang, EU-chef i Dansk Energi.

EUs klimakommissær, Connie Hedegaard, forsøger at skabe flertal for at holde nye kvoter væk fra markedet, så længe det er oversvømmet.

»Jeg kan kun appellere til alle, der siger, at et stærkt CO2-marked er det mest effektive instrument imod CO2-udledningen. De må passe på, at det ikke udvikler sig til at blive meningsløst.«Klimakvoter idramatisk kollaps6-7 / green