Klaus Riskær risikerer års ekstra fængsel

Ny tiltale mod den svindeldømte erhvervsmand kan forlænge hans ophold bag tremmer væsentligt.

Den svindeldømte finansmand Klaus Riskær Pedersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Mens Klaus Riskær Pedersen fra sin celle i Sdr. Omme statsfængsel drømmer om friheden, kan han i stedet se frem til en markant forlængelse af sit fængselsophold. I hvert fald hvis Bagmandspolitiet får medhold i de nye anklager, der optræder i et nyt anklageskrift mod den svindeldømte erhvervsmand.

Det vurderer juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet, der er ekspert i økonomisk kriminalitet.

- Det er ganske alvorligt, allerede idet anklagemyndigheden henfører det under den strenge bestemmelse i straffelovens paragraf 286 Stk. 2. Det forandrer jo strafferammen ganske betragteligt, siger Lars Bo Langsted til Ritzau.

Strafferammen for paragraffen er otte års fængsel, og anklagepunktet drejer sig om såkaldt skyldnersvig for 539.062 kroner og 50 øre.

Beløbet virker måske som pebernødder i forhold til de cirka 210 millioner kroner, Riskær Pedersen fik en bedrageridom for i 2008. Men det er givetvis nok til at udløse en mærkbar straf.

- Havde det været en hidtil ustraffet person, så havde vi nok talt om en straf udmålt i måneder, men jeg vil da ikke afvise, at der i denne situation kan blive tale om år, siger Lars Bo Langsted.

I straffesager anses det normalt som en skærpende omstændighed, hvis en person tidligere er dømt for kriminalitet af samme skuffe, i dette tilfælde berigelseskriminalitet. Og det er Klaus Riskær Pedersen.

I 2008 idømte Østre Landsret Riskær seks års fængsel. En dom han i øjeblikket afsoner i Sdr. Omme. Det var i øvrigt under afsoningen, at Riskær ifølge Bagmandspolitiet fik udbetalt den godt halve million kroner, som hans kreditorer burde have haft.

- Det er formentlig skærpende, at han tidligere er dømt for berigelseskriminalitet. Og det er formentlig også skærpende, at det her skulle være sket så kort tid efter dommen, siger Lars Bo Langsted.

Klaus Riskær Pedersen har i øvrigt for nylig fået afslag på prøveløsladelse efter at have afsonet tre af de seks år. Det blev afvist med henvisning til den aktuelle sag.

/ritzau/