Klar med tiltag mod sort arbejde

A4: Regeringen vil bekæmpe sort arbejde med ID-tvang og bøde.

Foto: Lars Møller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tømrerne og murerne skal vise pas eller sygesikringskort, og firmaer skal skilte med CVR-numre og logo. Ellers vanker der store bøder. Sådan lyder nye krav til byggebranchen fra regeringen, der sender lovforslag i høring i dag. Det skriver Ugebrevet A4 fredag.

Helt konkret ønsker regeringen at give skattemyndighederne vidtgående beføjelser til at gennemføre razziaer på private villaveje. Desuden skal firmaerne tydeligt sætte skilt på varevogne og ved byggepladser, der fortæller, hvilke firmaer, der arbejder der. Og så skal enhver, der arbejder på byggepladsen, kunne legitimere sig med pas, sygesikringskort eller kørekort - ellers vanker der bøder.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) håber, at hans nye forslag vil minimere sort arbejde og bidrage til kampen mod social dumping.

»Det her er konkrete værktøjer, som både Skat og fagbevægelsen har efterspurgt længe. Det vil formentlig bidrage positivt til at bekæmpe både sort arbejde og social dumping, som er et voksende problem,« siger Thor Möger Pedersen, der vil sætte trumf på skats nye våben ved at indkræve bøder på helt op til 22.500 kroner til firmaer, der gentagne gange bryder de kommende regler.

Hos både lønmodtagere og arbejdsgivere i byggeriet er der positive miner. Mens Dansk Byggeri og Dansk Håndværk særligt er glade for myndighedernes øgede kontrolmuligheder, er der entydig begejstring hos fagforbundet 3F for alle dele af de nye tiltag.

»Det her er meget positivt. Jeg havde ikke turdet håbe på, at de ville gå så langt,« siger Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F, da Ugebrevet A4 præsenterer ham for regeringens nye udspil.

Både Dansk Byggeri og 3F genkender flere af deres egne ideer og forslag i det lovforslag, som regeringen fredag sender i høring blandt interesseorganisationer og arbejdsmarkedets parter. De nye tiltag fra regeringen på skatteområdet er følgende:

- Skat får adgang til kontrollere på privat grund, hvis der synligt konstateres udendørs aktiviteter af professionel karakter. - Personer der arbejder på en byggeplads skal kunne forevise gyldig legitimation. ? Håndværkerbiler skal være forsynet med navn eller logo m.v. - Byggepladser skal have obligatorisk skiltning med oplysninger om hvem, der udfører arbejde på stedet.

Først og fremmest er der tale om nye værktøjer til skattemyndighederne, der længe har været efterspurgt i kampen mod sort arbejde. Men også fagbevægelsens ønsker er blevet hørt, fremhæver skatteministeren.

»Jeg har stor respekt for de tillidsmænd, der sammen med deres organiserede kollegaer, kæmper en hård kamp for at sikre danske løn- og arbejdsvilkår. Og det er fornuftigt fra politisk side at understøtte det arbejde med skrappere regler, så i den forstand er forslagene også en håndsrækning til fagbevægelsen,« siger Thor Möger Pedersen.

Han understreger samtidig, at de nye skærpede krav ikke kun har til formål at afsløre sort arbejde og social dumping. Reglerne skal også gøre det mere besværligt og risikabelt at udføre eller bestille det ulovlige arbejde.

Hos 3F siger Palle Bisgaard, at fagbevægelsen og arbejdsgiverne selv har ansvaret for at bekæmpe den faglige del af social dumping, men han er glad for, at myndighederne nu får bedre beføjelser til at bekæmpe den illegale del af social dumping. »Det er et helt afgørende skridt i den rigtige retning. Vi ser masser af firmaer, der kommer hertil uden at registrere sig, som de skal, og de arbejder reelt illegalt og unddrager sig skat. Når Skat ikke gør noget ved det, opfattes det som en blåstempling af det sorte arbejde, så det her er et godt initiativ,« fastslår han.

Også hos Dansk Byggeri er der tilfredshed over både den øgede kontrolmulighed fra skattemyndighederne samt kravet om legitimation af både virksomheder og arbejdstagere.

»En øget kontrol, der kan komme unfair konkurrence samt sort og ulovligt arbejde til livs, er vi som udgangspunkt ganske positive overfor,« siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.