Klar besked til bitcoin-spekulanter: Danske banker vil ikke røre deres penge

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Her har du morgenens friske overblik over de største erhvervsnyheder i ind- og udland. Vi skal se nærmere på den forbudte Mi Pad og en ny dansk storinvestering i samarbejde med Goldman Sachs.

Men først til historien om, at bankerne ikke vil tage imod danskernes bitcoin-gevinster.

1
Bankerne vil ikke have dine bitcoingevinster

Har man tidligere investeret i den digitale valuta bitcoin i løbet af året, vil man på nuværende tidspunkt have tjent kassen. Men gevinsterne ved et salg kan man ikke bare sættes ind på en dansk bankkonto. Det skriver Børsen.

I Danske Bank, Nordea og flere andre danske banker vil de ikke lade kunderne overføre penge fra bitcoin-handler.

»Som bank skal man kunne forklare, hvor penge, der bliver overført, kommer fra,« siger Lars Sjögren, der er chef for Transaction Banking i Danske Bank, til Børsen.

Og det kan være umuligt at dokumentere, da bitcoin-handlerne som udgangspunkt er anonyme. Blandt andet for at undgå hvidvask har bankerne pligt til at vide, hvor pengene stammer fra.

Det er dog ikke i alle danske banker, at man vil blive mødt med et nej, hvis man vil overføre større beløb fra en kryptovalutabørs. Både Spar Nord, Saxo Bank og Arbejdernes Landsbank er som udgangspunkt positive, så længe transaktionerne ikke ser mistænkelige ud.

Her til morgen er bitcoin igen i sit højeste niveau nogensinde. Én bitcoin koster 12.427 dollar.

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

2
Eksamen bestået! Novos vidundermiddel klar til USA

Novo Nordisk fik sent i går aftes en godkendelse af det nye lægemiddelhåb Ozempic af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Det er afgørende nyt for medicinalkæmpen, da Ozempic er Novos største satsning nogensinde på det lukrative amerikanske marked.

Ozempic - der også kaldes Semaglutid - skal være det middel, som tager Novo Nordisk tilbage til samme styrke som for et par år tilbage. Novo-aktien led sidste år hårdt under stigende konkurrence og prispres i USA. Med Ozempic skal Novo nu ud og stjæle markedsandele fra ærkerivalen Eli Lilly.

Det skal blive interessant at se, hvordan investorerne reagerer på Novos veloverståede eksamen. Det kan du følge dagen igennem på Business Live.

Business anbefaler

3
Olieaftale kan efterlade sort guld i Nordsøen

Tre milliarder tønder olie. Så meget sort guld ligger der stadig begravet i Nordsøens undergrund. Det er omtrent samme mængde, som Danmark indtil videre har hevet op af undergrunden. Men en stor del af olien kommer formentlig til at blive liggende.

Det skyldes, at olien ligger i felter, som der endnu ikke har været penge i at udbygge. Da et bredt flertal i Folketinget i marts ­kastede en redningskrans ud til Tyra-platformen i form af nye skatte- og afskrivningsvilkår, var det samtidig med forventningen om, at de nye vilkår også ville skubbe gang i udbygningen af de mindre felter. Men det kan sandsynligvis ikke betale sig, vurderer eksperter.

Læs historien i Berlingske Business (kræver abonnement).

4
PFA investerer milliard sammen med Goldman Sachs

Den danske pensionsgigant PFA er klar med endnu en alternativ investering. PFA skyder én milliard kroner ind i den amerikanske biotekvirksomhed Avantor Inc., skriver Finans.

Investeringen i Avantor sker sammen med Goldman Sachs og et stort canadisk pensionsselskab. Dermed har PFA underskrevet investeringer for mere end 10 milliarder kroner alene i efteråret. PFA har tidligere haft succes med at investere i Ørsted sammen med Goldman Sachs.

Avantor producerer primært silikonebaserede produkter, der bruges til alt fra jetfly, raketter og brystimplantater.

5
Apple vinder: Mi Pad må ikke sælges i Europa

Det bliver ikke lovligt at sælge Mi Pads i Europa.

Apple vandt i går en varemærkesag ved en EU-domstol, der fastslog, at det kinesisk selskab Xiaomi Inc ikke må sælge sine tablets i EU, da navnet simpelthen læner sig for meget op af Apples iPad. Det skriver Reuters.

Xiaomi har kæmpet med Apple siden 2014, men nu er sagen altså foreløbigt afsluttet. Xiaomi har dog mulighed for at anke afgørelsen til højeste instans.

Det skal investorerne holde øje med

Her er tre input fra Nordnets investeringsøkonom Per Hansen.

  • Novo Nordisk fik som forventet FDA godkendelse til Semaglutide i injektionsform (Ozempic). Er der plads til en 2 % stigning kortsigtet, eller har for mange købt med henblik på at realisere gevinsten?
  • Norwegian aktien har haft et svært 2017. Kursen er faldet med 40 % og selv ikke et ”støtteopkøb” fra direktør Bjørn Koos har kunne ændre på det billede. Norwegian kommer i dag med trafiktal for november. Investorerne skal have gode tal at lune sig på, hvis ikke aktien skal falde yderligere.
  • De danske aktier er fortsat under pres. Fortsætter ikke mindst de udenlandske investorerne med at levere danske aktier tilbage til de danske investorer?

Det sker på markederne

Der bliver malet rødt med den brede pensel på asiatiske aktiemarkeder onsdag morgen. Samtlige aktiemarkeder i hele den fjernøstlige region ligger med kursfald af varierende, men ganske heftige størrelser trukket ned af tirsdagens tab på Wall Street.

  • Nikkei 225: -2,1 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -1,7 pct.

  • Taiwan Taiex: -1,6 pct.

  • Sydkoreas Kospi: -1,1 pct.