Klar advarsel: Nye reformer nødvendige for nok arbejdskraft

Den største udfordring for den nye regering efter valget bliver at sikre, at virksomhederne kan få nok arbejdskraft til at holde opsvinget kørende, fremhæver Nordea i en ny analyse af dansk økonomi.

Der er pænt gang i den danske økonomi, og beskæftigelsen vil stige yderligere i de kommende år. Men der skal nye reformer til, hvis ikke opsvinget skal løbe tør for arbejdskraft, lyder det fra Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går godt med den danske økonomi, men landets næststørste pengeinstitut i form af Nordea kommer nu med en klar advarsel til regeringen og det øvrige folketing. Der skal nye reformer til, ellers vil det danske arbejdsmarked løbe tør for arbejdskraft.

Nordea har netop udsendt bankens seneste prognose for dansk økonomi. Heri slår Nordea fast, at den danske økonomi står stærkt og er klar til at møde de eventuelle trusler, der måtte komme udefra.

Men Nordea slår samtidig fast, at en stærk økonomi kræver fortsatte reformer. Det er det direkte budskab til den regering, som danskerne vil få efter valget til Folketinget 5. juni.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger

Nordea mener, at beskæftigelsen vil stige med yderligere 60.000 personer frem mod 2020.

»Fordi arbejdsløsheden lige nu er lav, vil det kræve, at en stor del af denne fremgang kommer fra personer, der i dag ikke er en del af det danske arbejdsmarked. Set i det lys bliver den største udfordring at sikre, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de behøver for at holde det økonomiske opsving på sporet,« skriver Nordea.

Banken nævner flere måder, hvorpå man kan sikre den nødvendige arbejdskraft. For eksempel kan arbejdstiden øges for dem, som er i beskæftigelse. Herudover kan man skabe nogle incitamenter, der vil få flere unge og ældre ud på arbejdsmarkedet. Og man kan forsøge at tiltrække flere udlændinge til Danmark.

»Hvilke instrumenter, der vælges, er i sidste ende en politisk beslutning. Men det bør stå klart, at uden en fortsat udvidelse af arbejdsstyrken risikerer det i gangværende opsving at løbe tør for arbejdskraft,« fremhæver Nordea.

Stærkt udgangspunkt

Banken understreger i analysen, at der er et stærkt fundament for den økonomiske politik. Spådommen lyder på en økonomisk vækst på 1,8 pct. i år og 1,7 pct. til næste år. Ledigheden vil også falde yderligere og komme ned på 3,5 pct. i 2020.

Nordea påpeger i analysen, at truslerne mod opsvinget kommer fra udlandet. Specielt hvis afmatningen i Europa bliver større, end man regner med. Det kan ikke undgå at gå ud over den danske eksport, fremhæver Nordea.

Det kan samtidig gøre, at de danske virksomheder begynder at holde igen med investeringerne. Hvis det sker, vil det trække noget aktivitet ud af dansk økonomi.

Nedgangen selv i dette scenarie vil dog være begrænset, fremhæver Nordea.