Kiwis død optrapper detailkrigen: Populære kæder vil åbne flere butikker

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Godmorgen,

Velkommen til ugens første Business-overblik.

Sidste uge sluttede med nyheden om, at Kiwi lukker samtlige 103 butikker i Danmark. Denne uge starter med historien om, at Rema 1000 og Netto gør klar til at lukke hullet, som Kiwi efterlader.

1
Den enes død...

Kiwi blev det første offer i den discountkrig, der i årevis er blevet udkæmpet på det danske dagligvaremarked. Til sommer lukker samtlige 103 Kiwi-butikker i Danmark, og særligt to kæder står klar til at lukke hullet: Rema 1000 og Netto.

Det skriver Finans.dk.

»Vi vil se en vild duel mellem Netto og Rema 1000, og det vil presse alle andre kæder voldsomt,« siger Henning Bahr, direktør i analyseinstittuet Retail Institute Scandinavia, til erhvervsmediet.

Netto og Rema 1000 har langt bedre fat i kunderne end konkurrenter som Fakta, Lidl og Aldi. Og samtidig har begge kæder ambitioner om at udvide.

Rema 1000 åbnede sidste år 14 nye butikker, og målet er 15-20 nye forretninger årligt. Også Netto har meldt ud, at der skal investeres for at fastholde forspringet til de øvrige konkurrenter.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Vil Sverige ikke dele post med Danmark?

Svenskerne er så utilfredse med den problemfyldte, danske del af Postnord, at det dansk-svenske postselskab kan havne i en barsk skilsmisse.

De danske politikere har slet ikke noget ønske om at splitte Postnord i to nationale selskaber. Men presset fra de irriterede svenskere er nu så stort, at Christiansborg alligevel forbereder sig grundigt på muligheden.

Finansministeriet har hyret den britiske bank Rothschild til at analysere, hvilke muligheder den danske stat står med i de kommende, hårde forhandlinger med svenskerne. Og Berlingske Business kan nu afsløre, at Rothschild også skal undersøge potentialet i en opsplitning, som svenskerne presser på for.

Læs hele historien her.

Business anbefaler:

3
Justitsminister gør nyt forsøg på at udlevere dansker til Indien

I mere end 20 år har sagen om Niels Holck skabt knaster i forholdet mellem Danmark og Indien. Nu gør justitsminister Søren Pape Poulsen (K) et nyt forsøg på at imødekomme Indiens krav om at få danskeren udleveret til retsforfølgelse, kan Berlingske Business fortælle.

Niels Holck var i 1995 med til at kaste fire ton våben ned fra et fly til oprørere, der var imod det kommunistiske styre i den indiske delstat Vestbengalen.

Ifølge Berlingskes oplysninger arbejder de danske myndigheder i øjeblikket med et scenarie, hvor Niels Holck bliver udleveret til retsforfølgelse i Indien, men bor på den danske ambassade i stedet for at sidde fængslet under retssagen. Under retssagen skal han så transporteres frem og tilbage til retssalen for at beskytte ham mod vold. Men Niels Holck er langt fra tryg ved den model:

»I Indien foregår en stor del af politiets vold under fangetransporterne,« siger han.

Læs meget mere om sagen her.

4
Boeing og Airbus får kinesisk konkurrent

I en hangar lidt uden for Shanghai holder et fly, som skal forsøge at bryde Boeings og Airbus' klare dominans på flymarkedet.

Comac C919 hedder modellen og den er Kinas seneste forsøg på at bygge en flymodel, der kan tage kampen op mod de populære, vestlige modeller Boeing 737 og Airbus A320, som fuldstændigt dominerer markedet. Det skriver Financial Times.

Kina er verdens hurtigst voksende marked for flyrejser, og kinesiske flyselskaber har allerede bestilt mere end 500 udgaver af den nye model.

Comac C919 bliver produceret af en statsejet kinesisk producent og skal i løbet af maj flyve sin første testtur.

5
Regnskabssæsonen begynder igen

De store danske selskaber har så småt taget hul på regnskabssæsonen. Novozymes og Danske Bank har indtil videre leveret fine resultater for første kvartal.

I denne uge vil flere af de største danske selskaber indtage scenen. Jyske Bank kommer med regnskab i morgen. Novo Nordisk præsenterer deres onsdag, mens Carlsberg blandt andre stjæler showet torsdag.

Du kan følge det hele på Business Live.

Det sker på markederne

På grund af 1. maj holder flere af de asiatiske børser lukket i dag. I Japan er markederne dog åbne, og her stiger Nikkei 225 med 0,5 pct.

Det sker i dag

  • Verden over holder flere af de store børser lukket på grund af 1. maj. Det gælder bl.a. i London, Paris, Frankfurt og Kina.
  • Kl. 14:30 kommer der nye nøgletal fra USA. Blandt andet om udviklingen i privatforbruget.