Kinesiske virksomheder vil udvikle nye produkter med udlandet

Potentialet er stort for danske virksomheder, når et stigende antal kinesiske virksomheder bevæger sig ud på det globale marked og fokuserer på mere avanceret R&D.

Foto: EPA. Kina kan ikke fostre originalitet, og kinesiske virksomheder er for hierarkiske, hvor magten koncentreres i toppen, hævder forfatter. Men produktion og udvikling af højhastighedstog peger i en anden retning, siger eksperter.
Læs mere
Fold sammen

BEIJING: Fremover vil flere kinesiske virksomheder gøre som Huawei, BYD og Haier. De vil bygge videre på deres succes i Kina og melde sig i kampen om globale markedsandele.

Nye markeder betyder ny forskning og udvikling, og det kan blive en rigtig god forretning for de danske virksomheder, der forstår at udnytte situationen.

»Når de kinesiske virksomheder vil være spillere internationalt, kommer R&D til at betyde endnu mere for dem. Det bliver nødvendigt, hvis de vil konkurrere globalt.

Den udvikling er interessant for danske virksomheder, fordi nogle af de kinesiske selskaber vil få brug for at tilføre nye teknologier og tung forskning for at kunne innovere på et tilstrækkeligt højt internationalt plan viden og teknologier, der endnu ikke er tilgængelig ei alle segmenter i Kina,« siger Barbara Scheel Agersnap, leder af Det Danske Innovationscentre i Shanghai.

Mange af de kinesiske virksomheder vil forsøge at købe sig til ny viden ved opkøb eller ved at lave nye R&D-centre i udlandet, men de fleste vil forsøge at finde passende udenlandske partnere.

Det viser en undersøgelse lavet af konsulentfirmaet Booz & Co. En af de danske virksomheder, der er opmærksom på potentialet, er medicinalvirksomheden Lundbeck.

»De kinesiske virksomheder har ikke erfaringen, så de leder efter partnere,« siger Zhang Li, der leder Lundbecks researchcenter i Kina. Lundbeck valgte i 2011 at etablere et researchcenter i Kina bl.a. for bedre at kunne netværke og identificere mulige partnere. Strategiske partnerskaber med kinesiske virksomheder kan være den direkte adgang til lukrative ordrer på det voksende kinesiske marked. I Kinas seneste femårsplan, der løber fra 2011 til 2015, vil den kinesiske regering investere 36 mia. kr. i udvikling af ny medicin.

»Det er utroligt vigtigt, fordi Kina er et af de eneste lande i verden, der øger investeringen. Alle kan søge om midlerne, men i realiteten har et udenlandsk firma ikke mange chancer uden en kinesisk partner,« forklarer Zhang Li.