Kinesiske hænder styrer Volvo sikkert mod ny vækst

Det svenske erhvervsikon Volvo stortrives under kinesisk ejerskab. Mærsk topchef er ulykkelig over situationen i Middelhavet, der på halvandet år har resulteret i, at rederiet har samlet 4000 flygtninge op af havet, og samtidig raser landets store medicinalselskaber mod regeringen sparekniv på landets universiteter.

Foto: SHENG LI

Ikke mange troede i 2009, at det ville gå godt, da kinesiske Geely overtog den svenske bilproducent Volvo, som en kriseramt Ford-koncern måtte skille sig af med. Men det har været et lykkeligt gearskifte for den store bilproducent.

Volvo blev liggende i Torslanda ved Göteborg og fortsætter med at ansætte nye medarbejdere I denne uge fortalte bilfabrikken om sine planer om at lancere en luksusmodel til det amerikanske marked, en serie mindre modeller, og endelig hybridversioner af alle modeller i programmet.

De store danske medicinalselskaber Novo Nordisk og Lundbeck retter det tunge skyts mod regeringen og kaster sig ind slaget om den milliardstore besparelse på landets videregående uddannelser. Regeringen vil med finansloven for 2016 køre den store sparegrønthøster ind på landets universiteter og handelshøjskoler med et mål om en samlet besparelse på 3,3 mia. kroner over fire år.

Over 4.000 flygtninge fra Syrien, Irak og flere afrikanske lande er blevet samlet op i Middelhavet af skibe fra A.P. Møller - Mærsk inden for det seneste halvandet år. Forholdene ombord på de overfyldte flygtningeskibe har været voldsomme for den danske virksomheds søfolk, der er utrænet i de specielle redningsaktioner. Nils Smede­gaard Andersen, topchef i A.P. Møller - Mærsk, håber på en politisk løsning.

Smedegaard siger, at de tragiske situationer, som skibene kommer ud til, har virket voldsomme for mange af de søfolk, som har deltaget i redningsaktionerne.

Den danske start-up Donkey Republic er taget på bootcamp i Tel Aviv, Israel for at udfordre og udvikle deres virksomhed. Følg deres videoblog fra turen her.

Dagen byder på halvårsregnskab fra TK Development samt Viborg HK. I dag kommer der desuden tal for udviklingen i Sveriges BNP i andet kvartal.

Ønsket om en god fredag.

Jourhavende på Business.dk

Morten Thorborg Jasper