Kinas økonomiske vækst når laveste niveau i knap 30 år

Handelskrigen mellem Kina og USA har sat tydelige spor på kinesisk økonomi, viser nye tal for væksten i Kina.

Arkivfoto af Kinas øverste leder, Xi jinping. (Mark Schiefelbein / POOL / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK SCHIEFELBEIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinas økonomiske vækst var i tredje kvartal den laveste i næsten 30 år.

Bruttonationalproduktet voksede med 6,0 procent. Det oplyser Kinas statistiske bureau, NBS, fredag ifølge AFP. Det er det laveste niveau siden 1992.

I andet kvartal i år lød væksten på 6,2 procent.

»Den nationale økonomi har holdt sin overordnede stabilitet i de første tre kvartaler«, siger Mao Shengyon, der er talsmand for NBS.

»Men vi må være opmærksomme på, at økonomien ligger under for presset fra de komplicerede og alvorlige økonomiske forhold både hjemme og i udlandet.«

Ifølge Dansk Industri er det særligt kinesernes handelskrig med USA, der sætter sine tydelige spor i kinesisk økonomi.

Kinas eksport til USA er faldet med 20 procent over det seneste år, og det svækker væksten i Kina, siger chefanalytiker i DI Allan Sørensen i en pressemeddelelse.

Både Den Internationale Valutafond (IMF) og OECD venter desuden, at væksten i Kina falder til under seks procent næste år.

Kina har en økonomisk målsætning om en vækst på 6,0-6,5 procent i 2019.

Væksten i Kina er trods nedgangen dog stadig høj. Ifølge DI står Kina fortsat for en tredjedel af den samlede vækst i verdensøkonomien.

»Kinas økonomi vokser fortsat i et imponerende tempo, som kun ganske få lande kan følge med i. Kina har vokset sig til en økonomisk supermagt, som har stor betydning for tempoet i verdensøkonomien«, siger Allan Sørensen.

Ifølge DI er Kina Danmarks sjettestørste eksportmarked. Kina købte sidste år danske varer og tjenester for 65 milliarder kroner.

»Væksten i Kina er stadig høj, og det giver danske virksomheder gode muligheder for at vokse på det kinesiske marked«, siger chefanalytikeren.

Han understreger, at især produkter rettet mod kinesiske forbrugere kan forvente øget efterspørgsel. Det skyldes de kraftigt stigende levestandarder i Kina.

/ritzau/