Kinas handelsoverskud sætter rekord

EU og USA presser Kina for at åbne for mere import udefra. Ellers kan det blive nødvendigt med kvoter. Men Kinas eksport fortsætter med at stige mod skyerne. Også Danmark har store og hastigt stigende underskud over for Kina.

Kinas svulmende overskud i handlen med udlandet satte endnu en rekord i juni. Næsten 27 mia. dollar løb plusset op i, hvilket er hele 86 procent mere end i samme måned sidst år.

Dermed står Kina nu med et 113 mia. dollar stort overskud alene i første halvdel af i år, hvilket er mere end i hele 2006, det største nogensinde, og svarende til godt og vel otte procent af landets samlede produktion. Overskud af den størrelse er tilmed helt uden fortilfælde for noget større land i verden.

Eksport af flere varer steg særligt dramatisk i juni. Eksempelvis blev salget af stål næsten fordoblet, og det skyldes at den kinesiske regering har skåret nogle særlige eksportrabatter ned for at undgå protektionisme fra Europa og USA.

De lavere rabatter trådte i kraft 1. juli og har skabt et sandt kaos af lastbiler og containere i flere kinesiske havne de sidste uger, da mange har forsøgt at øge salget særlig meget, før de nye regler trådte i kraft.

Kina er storeksportør af mange billige varer som tøj, sko, elektronik og industrielle produkter. Men salget af mere avancerede varer med større indtjening begynder nu også at stige. Eksempelvis er Kinas salg af telekommunikation og skibe inden for det sidste år eller mere steget særdeles kraftigt.

De meget store overskud på den kinesiske handelsbalance ventes at få EU til at skære ned på sine kvoter af import af især tekstiler.

Ønske om restriktioner
EUs handelskommissær Peter Mandelson sagde i den forløbne uge til den britiske avis, The Financial Times, at EU og Kinas handel med hinanden står ved en skillevej, og at EU må have bedre adgang til de hastigt voksende markeder i Asien.

Han tilføjede, at presset for at indføre restriktioner på importen fra Kina vokser, hvis ikke der er tale om en gensidig handel, der er i nogenlunde balance.

Også USA presser på. De ønsker, at Kina skal lade den kinesiske renminbi stige mere og hurtigere i kurs end, hvad der allerede er sket. Det vil på samme tid gøre kinesiske varer dyrere i udlandet og vestlige varer billigere i Kina. Sker det ikke, har USA truet med kvoter på importen fra Kina. USAs handelsunderskud med Kina sneg sig sidste år op på 232,5 mia. dollar – over 1.200 mia. kr., hvilket er landets største underskud med noget land.

Også Danmarks underskud over for Kina er inde i en meget voldsom udvikling. I 2005 havde vi således et handelsunderskud over for Kina på 15 mia. kr. I 2006 steg det sig op på 19 mia. kr. og fortsætter den udvikling, der er set i den forløbe del af 2007, bliver underskuddet i år på 28 mia. kr. Det gør Kina til det land i verden, hvor Danmark har sit i særklasse største handelsunderskud.