Kinas finanskanon indstiller skydningen

Kinas finansminister Lou Jiwei blev fyret med henvisning til hans alder - men i virkeligheden er den reformivrige politiker sat fra bestillingen som led i en kabale om pladserne i partiets top. Arkivfoto: Shawn Thew /EPA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud over præsident Xi Jinping og premierminister Li Keqiang er det kun ganske få ledere i det kinesiske stats-og regerings­apparat, der er lykkedes med at skabe sig et navn internationalt. En af dem er Lou Jiwei. Som finansminister har han gjort sig bemærket globalt for sin rolle i etableringen af en ny kinesisk ledet udviklingsbank og for at stå i spidsen for nogle af de vigtigste møder i G-20, hvor Kina i år har haft formand­skabet. Men hjemme i Kina er han langt fra en populær skikkelse alle steder. Hans direkte facon har sikret ham øgenavnet Kanon-Lou. Selv kalder han sig en mand af principper. I denne uge blev han fjernet fra sin ministerpost. Beslutningen blev truffet af den kinesiske nationalkongres og handlede formelt om Lou Jiweis alder. Han er 65 år, hvilket på papiret er aldersgrænsen for kinesiske ministre, men undtagelser er der mange af, hvad den regel angår. Meget tyder da også på, at den egentlige årsag er en politisk magtkamp, hvor taberen nu er fundet.

Lou Jiwei har længe været kendt som en af de mest reformivrige ministre i den kinesiske regering. Men tiderne – og den økonomiske virkelighed i Kina – har ændret sig, siden han blev tildelt posten som finansminister i foråret 2013. Den gang lovede den kinesiske ledelse at give mere plads til de frie markedskræfter, hvilket bl.a. skulle ske ved at regulere den finansielle sektor og få bedre styr på den voksende gæld skabt af statsejede banker og lokale regeringer i provinsen. En af den kinesiske regerings største udfordringer er at finde en ny model for, hvordan udgifter og indtægter fordeles bedre mellem centralregeringen og provinserne. De lokale udgifter til velfærdsydelser er de seneste år øget ­markant, mens indtægtsgrundlaget er blevet stadig mindre.

En del af Lou Weis ganske ambitiøse reformplan har handlet om at skabe et nyt beskatningssystem med henblik på at fordele de offentlige indtægter mere ligeligt. Men først tog han fat på gælden. I 2014 lancerede hans ministerium en lov, der gjorde det sværere for lokalregeringer at få godkendt nye lån. Resultatet var som ventet et fald i antallet af investeringer i alt fra infrastruktur til fabrikker. Set fra Lou Jiweis ministerkontor i Beijing var det en nødvendig pris at betale. Kina kan ikke blive ved med at låne sig til vækst var rationalet i finansministeriet.

En holdning helt i overensstemmelse med tankegangen i toppen af kommunistpartiet. Især premierminister og nummer to i partiet, Li Keqiang, blev i begyndelsen set som en tilhænger af den førte politik. Men han skulle vise sig at være mindre principfast end sin minister. Rundt omkring i provinserne voksede kritikken måned for måned. Lavere kinesisk vækst kombineret med en strammere finanspolitik fik Lou Jiweis politiske støtter til at falde en for en – til sidst også premierministeren.

Centralregeringen lempede igen på reglerne for at holde gang i økonomien på kort sigt. Lou Jiweis exit skal samtidig ses i lyset af, at Kinas vigtigste politiske begivenhed kun er et år væk. Den femårlige partikongres holdes næste efterår, og som altid er perioden op til et studie i politiske magtkampe.

 

Præsident og partichef, Xi Jinping, sidder allerede solidt på magten i partiet, men det er meget muligt, at Lou Jiwei er blevet ofret i den kabale om pladserne i partiets top, der allerede er i gang. Kanon-Lou har utvivlsomt skaffet sig mange fjender, og han var aldrig en del af Xi Jinpings inderkreds. Ifølge Eswar Prasad, der tidligere var chef for Den Internationale Valutafonds kontor i Kina, vil finansministerens fald betyde færre økonomiske reformer.

»Lou Jiweis pludselige afgang sender et stærkt signal om, at enhver udsigt til selv begrænsede økonomiske reformer er blevet offer for præsident Xis fokus på at konsolidere sin magt,« udtaler han til avisen Wall Street Journal.

Kinas nye finansminister hedder Xiao Jie og er eftersigende mere embedsmandsagtig end sin forgænger. Han har næsten tre årtiers erfaring fra Kinas finans- og skattemyndigheder bag sig og beskrives som en hårdtarbejdende skatteekspert.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina