Kinas EU-ambassadør rasler med sablerne ovenpå amerikansk »mobning«

Kina kunne nemt slå hård tilbage efter, Donald Trump sortlistede Huawei Technologies Co. på det amerikanske marked, varsler Kinas EU-ambassadør. De betragter USAs tiltag mod Huawei som grundløs mobning.

Kinas EU-ambassadør Zhang Ming harcelerer mod Trumps USA. Han mener, amerikanerne ødelægger de fremskredne forhandlinger om en handelsaftale mellem de to stormagter. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAFIN HAMED

Den amerikanske præsident, Donald Trump, forhøjede indsatsen i sin igangværende handelskrig med Kina i den seneste uge, hvor han annoncerede flere nye tiltag.

De skulle stække Huaweis forretning, men er så småt begyndt sætte en kæp i hjulet på andre virksomheders affærer rundt i verden.

»Det her er forkert adfærd, så der kommer et nødvendigt modsvar. Når kinesiske virksomheders legitime rettigheder og interesserer undermineres, kan den kinesiske regering ikke bare se passivt til,« siger Zhang Ming, Kinas EU-ambassadør til Bloomberg.

Donald Trump underskrev fredag et såkaldt præsidentielt dekret med det formål, at stoppe eller begrænse de kinesiske teleselskaber Huawei og ZTE i at sælge deres produkter i USA. Med Huawei gik Trump hele vejen, da han valgte at sortliste selskabet, som det nu er forbudt for amerikanske virksomheder at handle med.

Trumps administrationen i Washington hævder, at kinesiske virksomheder er forpligtet til at medvirke til spionage efter ordre fra Beijing. Zhang Ming kalder Trumps ageren »politisk motiveret« og »misbrug af kontrolinstanserne på eksportområdet.«

Kan skade forholdet mellem USA og Kina

Ambassadøren betragter hele miseren som et forsøg på at nedbryde Huawei gennem administrative tiltag fra den amerikanske regerings side.

»Kina vil strække sig langt for at forsvare kinesiske virksomheders rettigheder og interesser,« siger Zhang Ming. Han advarer Washington mod at gå længere ned ad »den forkerte vej,« for ikke at svække forholdet mellem USA og Kina yderligere.

»Vent og se,« lød det passivt aggressivt fra talspersonen for Kinas udenrigsministerium, Lu Kang, under en presse briefing i Beijing mandag. Det var en henvisning til det modtræk, som der må forventes fra kinesisk side.

Det blodtørstige toneleje fortsatte i de kinesiske statsmedier tirsdag, hvor stort set samtlige opinionsindlæg, der publiceres i People's Daily harcelerer mod USA.

EU-ambassasdøren, Zhang Ming, mener, at USAs »mobning og afpresning« spolerer det positive momentum i drøftelserne om en handelsaftale, som de to lande har opnået »gennem hårde og besværlige forhandlinger.«